Történelmi pillanat: a Fővárosi Közgyűlés ma úgy döntött, hogy támogatja a 2024-es nyári olimpiai játékokra Budapest pályázatát.

Az olimpiai pályázatról szólól előterjesztést Tarlós István főpolgármester jegyezte. A Fővárosi Közgyűlés mai határozatában kimondta: egyetért azzal, hogy Budapest a Magyar Olimpia Bizottsággal (MOB) közösen, az Országgyűlés támogatásával pályázzon a 2024. évi nyári olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésének jogáért.

A testület felkérte a főpolgármestert, hogy az olimpia budapesti megrendezésének megpályázására vonatkozó közös szándéknyilatkozatot – az Országgyűlés támogató döntését követően – a MOB elnökével együtt írja alá, és küldje meg a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökének.

Az előterjesztést 25 igen szavazattal, az LMP-s Csárdi Antal ellenében, és a DK-ás Gy. Németh Erzsébet tartózkodása mellett fogadták el.

A Magyar Olimpiai Bizottság Borkai Zsolt elnök (fotónkon) vezetésével február 6-án tartott közgyűlésén az Olimpiai Védnöki Testület határozati javaslatát 125 igen és 1 nem szavazat arányban fogadva el döntött úgy, hogy javasolja a rendezés lehetőségének megvizsgálását és megvitatását.

A pályázatot 2015. szeptember 15-ig kell benyújtani. A többlépcsős pályázat nyertesét a Nemzetközi Olimpiai Bizottság Limában (Peru)  2017. szeptember 15-én, a játékok helyszínét kijelölő kongresszuson dönt majd.

Számítások szerint a budapesti olimpia beruházásai 774 milliárd forintba kerülne, amely a magyar GDP évenkénti 0,5 százalékának felel meg. A terv azzal számol, hogy a magyar gazdaság évente 3 százalékkal növekszik a következő időszakban.

A KamaraOnline véleménye itt olvasható.