Budapest építészeti értékeit bemutató kiállítás nyílt a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban Eklektikától a brutalizmusig: 2017-2022 között feltárt építészeti értékek Budapesten címmel.

Az Eklektikától a brutalizmusig: 2017-2022 között feltárt építészeti értékek Budapesten című kiállítás a fővárosban fellelhető építészeti stílusok fejlődését mutatja be a 19. század végétől az 1970-es évek elejéig.

A tablókon a Nagykörúton belüli területen álló eklektikus épületek, a város számos pontján található ipari építmények, a két világháború közötti időszakból változatos stílusirányzatokat mutató házak, valamint az 1945 utáni évtizedek építészetének alakulását jól reprezentáló, összesen több mint 100 épület látható.

Budapest egyedi látképét a dunai panoráma és a belvárost alkotó, döntően eklektikus épületek adják. A világ egyetemes örökségének sorába tartozó legkiválóbb építészeti alkotások általában országosan védett műemlékek, de az ikonikus épületeken kívül nagy számban találhatók itt helyi védelem alatt álló épületegyüttesek is. A közelmúltban épült házak közül azonban még sok felfedezésre vár. A Fővárosi Önkormányzat településkép-védelméről szóló rendelete alapján és a Várostervezési Főosztály tematikus kutatásainak eredményeként 340 ilyen megismerésre váró különleges építészeti érték került 2017 óta kiválasztásra és védelem alá.

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Budapest egyesítésének 150. évfordulója alkalmából több eseményt, kiállítást is tervez idén, ezekhez kapcsolódik a most nyílt tárlat, amely március 30-ig lesz látogatható.

(Forrás: MTI, fotó: FSZEK)