A világ legelérhetőbb városai közé tartozik Pozsony, ha a szálláshelyek áráról van szó. 157 város közül Pozsony a 140. helyet foglalta el, az első helyen Monte-Carlo, az utolsón Kuala Lumpur végzett.

Az Accomodation Price Index 2017 tanulmánynak az volt a célja, hogy teljes körű képet adjon a szállodaipar árairól, illetve, hogy átfogó képet nyújtson a turisták számára, hogy anyagi lehetőségeikhez mérten mely városok vagy régiók a leginkább megfelelőek a számukra – írja a hirek.sk.

A tanulmány a összes kategóriájú szállodát, hostelt, kempinget vizsgálta, illetve az olyan magánszállásokat, mint amilyeneket az Airbnb vagy a Homeaway kínál.

Egy pozsonyi hostelben eltöltött éjszaka átlagosan 17 euró, a háromcsillagos szállodai szoba ára 139, a négycsillagos 197, míg az ötcsillagos 365 euró. A magánszállásoknál egy éjszaka átlagosan 60 euró körül mozog.

A környező országok közül a legdrágábbnak Budapest bizonyult (43. hely), de Pozsonynál Bécs (65. hely), Kijev (116. hely) Prága (125. hely) is borsosabb.

A legdrágább szállodaipari szolgáltatásokat nyújtó városok világranglistáján az első helyezett Monte-Carlo, St. Tropez, Reykjavík, San Francisco és New York. A legolcsóbb városok listáját Kuala Lumpur vezeti, majd Szkopje, Tirana, Antalya és Szófia következik.

A tanulmány az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) specializált idegenforgalmi szervezetének, a Világturisztikai Szervezet adataira támaszkodik.