Budapest Európa egyik legnépszerűbb úti célja, amiben nagy szerepet játszik az olcsó légitársaságok jelenléte és a sok szórakozási lehetőség – mondta Niklai Ákos, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége vasárnap közzétett jelentése szerint az év első öt hónapjában tovább nőtt a magyarországi szállodákban a vendégéjszakák száma és összes bruttó forgalmuk is.

Január és május között a magyarországi szállodákban a belföldi vendégéjszakák száma 2,810 millió volt, 8,2 százalékkal bővült az előző év hasonló időszakához mérve, a külföldieké pedig 3,7 százalékkal, 3,761 millióra nőtt – mondta Niklai Ákos az M1 csatornán kedden.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke felhívta a figyelmet, hogy ezek előszezoni adatok, az év végére a külföldi és a magyar vendégéjszakák 50-50 százalékot érnek majd el. Idén eddig több külföldi látogatott az országba, és itt tartózkodásuk alatt több pénzt is költöttek.

Az utóbbi annak is a következménye, hogy emelkedtek az árak, ám Niklai Ákos szerint ez gazdaságilag mindenképpen indokolt, hiszen egyrészt kiváló minőségűek a szolgáltatások, másrészt Budapest még így is a világ egyik legolcsóbb úti célja.

A magyar főváros különösen a fiatalok körében népszerű, akik szívesen keresik fel a romkocsmákat, míg mások a fürdőket kedvelik. A Nagy-Britanniából, Kínából, Izraelből érkező turistákat illetően például nagy jelentősége van a közvetlen légi járatoknak, az olcsó légitársaságok jelenlétének – emelte ki az elnök az MTI jelentése szerint.