Munkahely-teremtési stratégia, a Bán Mór-terv véglegesítése, a 3-as metró felújítása – ezek is napirenden voltak a Fővárosi Közgyűlés keddi ülésén.

A 2015-2021 közötti évekre vonatkozó gazdaságfejlesztési és munkahely-teremtési program hosszú távú célja, hogy Budapest 15 éven belül Közép-Európa vezető gazdasági térségévé váljon – olvasható a Fővárosi Közgyűlés keddi ülésén elfogadott előterjesztésben.

A célt a következő középtávú fejlesztésekkel kívánják elérni:

  • a vállalkozói működést nehezítő szabályozói terhek csökkentése;
  • hatékony funkciómegosztáson alapuló összehangolt budapesti gazdaságfejlesztési intézményhálózat kiépítése;
  • kis- és középvállalkozásokról (kkv) szóló aktív politika kialakítása;
  • a közszolgáltatások minőségének és hatékonyságának fejlesztése;
  • Budapest épített és természeti értékeinek megőrzése és fejlesztése;
  • a munkaerőpiac rugalmasságának növelése; az alacsony képzettséget igénylő munkakereslet ösztönzés.

Metrófejlesztések

A közgyűlés zárt ülésen tárgyalt a 3-as metró felújításához szükséges kölcsönfelvételről. Közbeszerzési eljárással összesen 60 milliárd forint hosszú lejáratú kölcsön biztosítanának. A részvételi határidő lejártáig egy közös ajánlattevő jelentkezett: az OTP Bank Nyrt. – Erste Bank Hungary Zrt. – K&H Bank Zrt. – MKB Bank Zrt. – UniCredit Bank Hungary Zrt.

A közgyűlés felkérte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Zrt. vezérigazgatóját, hogy véglegesítse a közlekedésfejlesztési Balázs Mór-tervet.

A BKK 2014-ben bocsátotta társadalmi egyeztetésre a tervet. Négy hónap alatt 271 írásos véleményben 1300 észrevétel érkezett. Ezek alapján hosszú távú fejlesztési elemként bekerül a tervbe a 4-es metró nyugati meghosszabbítása is, a vonal Budaörsöt is elérné, a települési központokat nem terhelő P+R kapcsolatot teremtene az M1-es és az M7-es autópálya felől érkezőknek.

A Fővárosi Közgyűlés támogatta a 2-es metróvonal és a gödöllői HÉV összekötése és a rákoskeresztúri szárnyvonal kialakításának koncepcióját. A projekt összköltsége több mint kétszázmilliárd forint, jövőre és 2017-ben a tervezésre 1-1 milliárdot lehetne fordítani.

Rác Fürdő

Szóba került a Rác Fürdő ügye is. A testület határozatában kimondta, hogy a Rác Fürdő és Hotel beruházással kapcsolatban a Rác Nosztalgia Kft.-vel, valamint a Rác Beruházó Kft.-vel szemben fennálló, a fővárosi önkormányzatot, a REK Kft.-t, valamint a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BHGY) Zrt.-t megillető, lejárt követelést felszámolási eljárás megindítása útján kell érvényesíteni.

A fürdőt már a felszámolás alatt meg lehet nyitni a nagyközönség előtt, a fürdőépület működőképessé tétele és üzemeltetése a BGYH feladata lesz.

A Rác fürdő átfogó rekonstrukciójára 2002-ben indult projekt, a felújítás pár éve be is fejeződött, de a fürdő máig nem nyitott ki.

A budapesti tömegközlekedésről szóló cikkünket itt olvashatja, a 2024-es olimpiai pályázatról itt számoltunk be.