A közvetlen Balaton-parti településeken, éves szinten 1300–1500 lakáspiaci tranzakciót regisztráltak az elmúlt években, 2016-ra viszont akár 2500 tranzakció is megvalósulhat. Ehhez hasonló mennyiségű adásvétel utoljára 2008-ban volt a Balatonnal.

A fajlagos árakban mérsékeltebb, összességét tekintve 5–15 százalékos áremelkedést regisztrált az Otthon Centrum. Az árakat nagymértékben meghatározza, hogy az ingatlan melyik településen, azon belül a vízparthoz képest hol helyezkedik el: a vízparti ingatlanok iránt nagy a kereslet és ez az árakat is felhajtotta: akár 30–40 százalékos különbség is van a vízpartra néző és a mögöttes utcákban található üdülők ára között.

Budai árak Balaton legfelkapottabb településein

A Balatonon jelenleg a legdrágább települések Balatonfüred és Balatonlelle, valamint Hévíz, a tágabb balatoni térség speciális adottságú üdülőhelye, ahol négyzetméterárak megközelítik, esetenként meghaladják a 400 ezer forint/négyzetmétert. A lista végén kisebb, a fővárosból – különösen tömegközlekedéssel – nehezebben megközelíthető települések vannak, mint Badacsonytördemic, Vonyarcvashegy és Balatonfenyves, ahol az átlagár 100–200 ezer forint/négyzetméter körül alakult az idei év első öt hónapja során az Otthon Centrum tapasztalatai szerint.

Soóki-Tóth Gabor, az Otthon Centrum elemzési vezetője szerint, az áremelkedés tekintetében szintén kettőség jellemzi a Balaton parti településeket. A tavalyi év első öt hónap eladásainak adataihoz hasonlítva akár 30–40 százalékkal is emelkedtek a nyaralók árai a nagyobb Balatoni településeken, így például Siófokon, Balatonfüreden vagy az imént említett Hévízen. Ezzel szemben alig változtak a nyaralók árai a Balaton nyugati medencéjében, a kisebb településeken, mint Vonyarcvashegyen, Révfülöpön, Balatonfenyvesen. Mindez nem meglepő annak fényében, hogy a Balaton északi partján, a fővárostól távolabb elhelyezkedő települések autóval vagy akár vonattal történő megközelítési ideje duplája Siófok elérési idejének.

Ami, az áralku mértékét illeti, az eredetileg meghirdetett kínálati árhoz képest 10–15 százalékkal olcsóbban kelnek el az ingatlanok, azonban nagyon nagy a szórás az ingatlan elhelyezkedése, kora és állapota alapján. Mindez a tavalyi évben és idén egyaránt jellemző volt a nyaralópiacra. Néhány esetben licitre is akadt példa, ami bizonyítja, hogy a nagyon jó adottsággal rendelkező ingatlanokért verseny van. A legdrágább településeken gyakorlatilag alku nélkül keltek el a jó adottságú ingatlanok, így például Siófokon vagy Szigligeten is.

Az ingatlanpiaci tendenciák értelmezéséhez adalék a Balatonra látogatók számának alakulásáról. A statisztikai adatokból az látszik, hogy „magyar tengerhez” látogatók száma évről-évre kis mértékben növekszik és tavaly már meghaladta a 1,3 millió főt. Mindez a vendégéjszakák számának növekedésében is megmutatkozik, hiszen tavaly a balatoni régióban töltött vendégéjszakák száma összesítve már megközelítette a 4,5 millió éjszakát.

Mindez bizakodásra ad okot azon üdülő tulajdonosok számára, akik ingatanuk eladását vagy kiadását tervezik az idén nyáron. A KSH-tól ugyan nem áll rendelkezésre kizárólag az üdülők tranzakciójára vonatkozó adat, ám az ingatlanpiaci tranzakciókról rendelkezésre álló adatok azt mutatják, hogy az elmúlt két évben a Balaton-parton is növekedésnek indult az piac. Bár a tavalyi évről jelenleg csak előzetes adatok állnak rendelkezésre, de már ezek kedvezően alakultak, az ingatlanforgalom a legtöbb településen meghaladta a tavaly előtti szintet. A korábbi évek adataira alapozva akár 15–20 százalékos tranzakciószám növekedés is reális lehet az idén.

A külföldi vevők nem tolonganak

Balatonlellén elsősorban hazai vevőkkel találkoztak az Otthon Centrum tanácsadói, köztük több külföldön dolgozó is előfordult, aki itt fektette be a megtakarított pénzét. A legtöbben kis (26–40 négyzetméter) alapterületű társasházi lakást vagy üdülő-apartmant, illetve 40–60 négyzetméter méretű, kis kertes nyaralót keresnek 10–15 millió forintig. Továbbra is gyenge a parttól távoli és a háttértelepülések iránti kereslet.

A magasabb eladási árra számítva érezhető az eladó oldalon is némi növekedés, de ez csak a vízparti lakások, apartmanok esetében realizálódik. Ezeknél sokszor épületen belüli tulajdonosok egymás között adják-veszik az ingatlanokat. Az ilyen ingatlanokat, ha egyáltalán közvetítőhöz kerülnek, 1–2 héten belül eladják. Szabó Tamás Ottó, az Otthon Centrum helyi partnere elmondta, hogy az eladások zöme a 7–11 millió forint ártartományban történt idén, ami a korábbiakhoz képest 15–20 százalék áremelkedést is jelent. A parti ingatlanok keresleti piacával szemben a mögöttes területeken még mindig erős a túlkínálat. Az árak stagnálnak, illetve csak nyomott áron lehet értékesíteni. Nehéz az összehasonlítás, mert az a típusú ingatlan, ami igazán keresett, csak a partközelben található.

A közeljövőben megjelenő új lakások száma azt mutatja, hogy megfordulhat a trend a túlkínálat felé, ami minden bizonnyal az árakat is befolyásolni fogja. Az ÁFA csökkentés és a CSOK hatása Balatonlellén és a térségben kisebb mértékben jelentkezik, elsősorban a családi házak építésénél érezhető hatása: az olcsó telkek iránti megnőtt az érdeklődés. Jellemzően 2–4 millió forint között kötnek szerződést. Az Otthon Centrum Balatonlellén már annyi telekeladást bonyolított idén, mint az elmúlt 2 évben összesen.

Balatonfüreden és térségében leginkább üdülőnek és befektetési célból vásárolnak, főleg apartmanokat, de sokan vesznek társasházi lakást, sőt kiemelkedően magas a panellakások vásárlása. Nagyon kicsi a kereslet a közepes értékű, óvárosi 30–50 millió forint közötti ingatlanok iránt. Jellemzően nem nőtt az eladási szándék az elmúlt két évben, aki szerette volna eladni ingatlanát, az már értékesítette jó áron. A közvetlen vízparti apartmanok ára eléri a 1,2 millió forint/négyzetméter árat, a nem vízparti ingatlanok ára 300–400 ezer forint/négyzetméter. A háttértelepüléseken a jobb állapotú családi házakat Balatonfüredi árak harmadáért is kínálják – mondta Varró Gábor, az Otthon Centrum balatonfüredi partnere.

Siófokon szintén főleg hazai vásárlókkal találkoznak az Otthon Centrum tanácsadói: családosok és nyugdíjasok vásárolnak. Elvétve azért akadnak külföldiek is, főleg német és svájci nyugdíjasok. Az eladók részéről nincs érezhető változás, nem kínálnak számottevő mértékben több ingatlant eladásra Siófokon és környékén. A vásárlók egyértelműen az új, vagy újszerű, közvetlen vízparti apartmanokat keresik, illetve a kis alapterületű, önálló kerttel rendelkező nyaralókat és az üres telkeket.

Németh Kornél az Otthon Centrum siófoki partnere szerint nagyon nagy az árkülönbség a közvetlen vízparti és a mögöttes utcákban található ingatlanok között, a háttértelepülésekről nem is beszélve. A közvetlen parti lakások, apartmanok fajlagos ára 500–600 ezer forint/négyzetméter, a közvetlen vízparti telek ára 100 ezer forint/négyzetméter, mögötte rögtön a felére esik a telekár. A lakásárakban is 30–40 százalék különbség van, a háttér településeken pedig a parti ingatlanok árának a töredékéért, 2–10 százalékáért lehet vásárolni hasonló méretű telkeket, házat. Óriási kínálatnövekedés várható vízparti lakások tekintetében, azonban az Otthon Centrumnál nem várják a kereslet hasonlóan dinamikus bővülését, ami az árak mérséklődését hozhatja. Az áfacsökkentés nem jelent meg az árakban, viszont a CSOK megmozgatta az érdeklődést, van példa, hogy vízparti ingatlan vásárláshoz használták, és megjelentek Siófok belső városrészeiben olyan projektek, amelyek kifejezetten a kedvezményezett réteget célozzák.

Van élet a Balatonon kívül is

A Velencei-tó esetében hasonlóságot figyelhetünk meg a Balaton parti településekkel, ám a különbség kevésbé markáns, hiszen a távolság és települések közötti méret különbség is jóval kisebb. Azonban jellemzően a nagyobb településeken az ingatlanárak magasabbak és a tavalyi év azonos időszakát tekintve az áremelkedés mértéke is nagyobb. A Velencei-tó központi településének tekintett Gárdonyban például közel 300 ezer forint/négyzetméter ár mellett szintén 30–40 százalék drágulás jellemző, amely Siófokkal vetekedik. A kisebb települések esetében ennél mérsékeltebb árak és áremelkedés jellemző, így például Velencén már csak 200–250 ezer forint/négyzetméter árszint mellett 20 százalékos emelkedést mérhetünk a tavalyi év azonos időszakához képest a nyaralópiacon.

A Velencei-tó környékén elsősorban a 7–10 millió forintos nyaralókat keresik, leginkább idényjellegű használatra, de már ebben a kategóriában is van, aki állandó lakás céljából keres. Vannak keresők 20 millió forintig, itt is vegyes célra, de ebben az árkategóriában már többen vannak, akik az állandó lakhatást oldanák meg a vásárlással. Az ennél nagyobb értékű ingatlanokra szinte kizárólag azok részéről tapasztalt az Otthon Centrum érdeklődést, akik lakás céljára vásárolnának. A Velencei-tónál is egyértelműen nagyobb az érdeklődés a vízparti, vagy vízpart közeli ingatlanok iránt, illetve azokra, ahol kilátás nyílik a tóra. Az árkülönbség mértéke a vízhez való elhelyezkedés szempontjából településen belül 10–30 százalék. Sajnos nem mondhatjuk el, hogy a többség ebben a régióban a CSOK, illetve az áfacsökkentés hatására, vagy a támogatást igénybe véve vásárolt, számuk egyelőre nem jelentős – mondta Paraidi Mihály Barna, az Otthon Centrum székesfehérvári partnere.

A Balatonhoz képest kevésbé frekventált és földrajzi kiterjedésükben is kisebb léptékű, de igen népszerű üdülőterületek esetében (Tisza-tó, Duna-kanyar) jóval kevesebb tranzakciós adat áll rendelkezésre. Általánosan elmondható, hogy közel 200–300 ezer forint/négyzetméter átlagos fajlagos árak mellett mérsékelt 10–20 százalékos áremelkedés jellemzi ezen területek üdülőingatlanait.