A KSH adatai szerint 3,1 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak februárban az egy évvel korábbiakhoz képest. A drágulás nagyobb mértékű, mint amit várt a piac, bizonyos termékek sokkal drágábbak, mint tavaly ilyenkor.

A Központi Statisztikai Hivatal pénteki közleményéből kiderül, az elmúlt egy évben egyértelműen az élelmiszerek ára emelkedett a legnagyobb mértékben, egy év alatt 5,2 százalékkal lettek drágábbak átlagosan. Az idényáras élelmiszerek ára 23,3 százalékkal nőtt, ezen belül is kiugró a burgonya ára, amely 76 százalékkal ugrott meg a tavaly ilyenkor mért adatokhoz képest, a friss zöldségek ára pedig 39,8 százalékkal emelkedett.

Drágult a liszt, a péksütemények és a kenyér is az egy évvel ezelőtti állapotokhoz képest, a házon kívüli étkezés 6,8 százalékkal kerül többe. Vannak olyan élelmiszerek is, amelyek viszont olcsóbbak lettek, a tojás ára 17,4, a tejé 8,4, a cukoré pedig 6,5 százalékkal csökkent. 

A jövedéki adó emelése miatt a szeszes italok, dohányáruk ára átlagosan 7,0 százalékkal emelkedett, az üzemanyagok árában 12 hónap alatt 1,6 százalékos csökkenést mértek, tehát kisebbet a januári 3,0 százalékosnál, az előző hónaphoz mérve október óta először emelkedett a benzinár februárban 0,9 százalékkal, ami szintén felfelé húzta a múlt havi alapmutatót.

A KSH adataiból kiderül, a szolgáltatásokért 2,7, ezen belül a lakásjavítási és karbantartási szolgáltatásokért 12,1, a postai szolgáltatásokért 5,4 százalékkal kellett többet fizetni, de a lakbérek is 7,9 százalékkal emelkedtek. A belföldi üdülés 6,1 százalékkal kerül többe, mint tavaly februárban, lassult az emelkedés üteme a januári 8,8 százalékhoz képest, de a telefon és az internet továbbra is olcsóbb, mint egy éve.

A háztartási energia 1,2 százalékkal drágult, ezen belül a palackos gáz 12,4, a tűzifa 8,1 százalékkal, az áram, a vezetékes gáz és a távfűtés ára nem változott. A tartós fogyasztási cikkek inflációja a januári 0,8 százalék után 0,7 százalékos volt. Legjobban továbbra is az új autók ára emelkedett 7,4 százalékkal, a használt autók árcsökkenése 6,7 százalékosra mérséklődött a januári 7,1 százalékról. A ruházati termékek áremelkedése a januári 1,5 százalékosról 2,1 százalékosra nőtt februárra.

Egy hónap alatt a fogyasztói árak átlagosan 0,6 százalékkal nőttek februárban, az élelmiszerek ára 1,5 százalékkal emelkedett, ezen belül az idényáras élelmiszereké 6,0, a száraztésztáé 3,1, a cukoré 2,2 százalékkal. A szeszes italok, dohányáruk 0,5 százalékkal többe kerültek, ezen belül a sör 1,4 százalékkal drágult. A szolgáltatások ára 0,3 százalékkal nőtt, ezen belül a postai szolgáltatásokért 2,4 százalékkal kellett többet fizetni. A szezon végi kiárusítások eredményeként a ruházkodási cikkek 1,1 százalékkal kevesebbe kerültek a januári 2,1 százalékos esés után.