Több erdélyi nagyváros példáját követve Temesváron is jelentősen emelik a leromlott állapotú műemlék épületek adóját.

Temesváron is adómódosítással próbálják rávenni a tulajdonosokat a műemlék épületek mihamarabbi felújítására: a polgármesteri hivatal – más nagyvárosok önkormányzatának példáját követve – 2018-tól 500 százalékkal növeli az elhanyagolt állapotban hagyott ingatlanok adóját – írja a Krónika.

Sorin Predescu, az épített örökségért felelős megyei igazgatóság vezetője a Mediafax hírügynökségnek elmondta: Temesváron körülbelül 14 ezer, műemléknek számító, azaz 1940 előtt épített ingatlan van. A különleges státust ugyan nem mindegyik birtokolja, a szakember szerint azonban történelmi jelentőségük vitathatatlan.

A város körülbelül egyharmada áll védelem alatt a műemlék épületekre vonatkozó 442-es törvény értelmében. Az ingatlanok jó része rendkívül rossz állapotban van, rendszeresen hullanak le vakolatdarabok a homlokzatokról, a tulajdonosok viszont nem sietik el a felújítást.

Nicolae Robu polgármester többször is hangsúlyozta, hogy az önkormányzatnak nincs elég pénze mindegyik műemlék épület felújítására, viszont „a megyeszékhely szempontjából fontos”, vagyis a történelmi belvárosban található épületek korszerűsítését vállalják – főként annak tudatában, hogy 2021-ben Temesvár lesz Európa Kulturális Fővárosa, ezért rengeteg turistára számítanak.

Az önkormányzat még a tavalyi év végén fogadott el egy határozatot, amely szerint az elhanyagolt állapotban levő ingatlanokra és területekre kivetett adót a törvény által megengedett maximális mértékben, 500 százalékkal emelik 2018-tól.

Tavaly a rendőrség több mint 70 műemléképület-tulajdonost bírságolt meg, mert nem tettek lépéseket annak érdekében, hogy felújítsák a már-már életveszélyes ingatlanjukat. A hatályos előírások szerint ebben az esetben 4 és 8 ezer lej közötti szankciót lehet kiróni.

Nem Temesvár lenne az első erdélyi megyeszékhely, ahol jelentős adóemeléssel próbálják elérni a műemlék épületek korszerűsítését. A kolozsvári önkormányzat szintén decemberben döntött arról, hogy már ettől az évtől 500 százalékkal emelik az érintett épületekre kivetett adót.

Nagyvárad eközben mérsékeltebben járt el, ott a maximálisan megengedett 500 helyett „csak” 400 százalékos illeték-kiegészítést alkalmaztak.