Az Európai Bizottság szerint a vasárnapi görögországi referendumon szereplő kérdés nem tényszerű és jogilag sem korrekt.

A brüsszeli testület álláspontját az Európai Bizottság alelnöke, Valdis Dombrovskis fejtette ki a Die Welt című német konzervatív napilapban pénteken megjelent interjúban. Az euróért felelős alelnök hangsúlyozta, hogy a népszavazáson a görögök olyan javaslatokról szavaznak, amelyek valójában nincsenek is napirenden.

Korai volt a görög visszalépés

A szavazópolgárokat az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap olyan hitelprogramjáról kérdezik, amelyek a megbeszéléseken a tárgyalóasztalon szerepeltek ugyan, de azokat az Eurócsoport nem hagyta jóvá, és nem is utasította el.

“Amikor Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök bejelentette a referendumot, még a tárgyalások kellős közepén voltunk” – mondta a lett bizottsági alelnök.

Dombrovskis hangsúlyozta: a vasárnapi népszavazás tétje az, hogy a görögök milyen jelzést küldenek Európa többi részének. Az igen szavazatok győzelme azt jelentené, hogy szorosan együtt kívánnak működni az euróövezet többi országával az adósságválság megoldása érdekében.

Az EU nem ért egyet Ciprasszal

Az alelnök határozottan cáfolta Ciprasz kormányfőnek azt az állítását, hogy a nem voksok győzelme erősítené Görögország tárgyalási pozícióit. Dombrovskis szerint ennek éppen az ellenkezője igaz. Egy ilyen forgatókönyv esetén az ország pénzügyi stabilitásának helyreállítása még komplikáltabbá és még költségesebbé válna.

A legfrissebb görög közvélemény-kutatási adatok szerint az európártiak már 44,8 százaléknyian vannak, míg a megszorításokat a görögök 43,4 százaléka utasítaná el.

Folytatódnak a demonstrációk

Athénban csütörtök este is demonstrációkat tartottak a két tábor tagjai. A tervek szerint a nem-pártiak péntek este hatalmas felvonulást terveznek a fővárosban, amelyre több százezer embert várnak, s azt szeretnék, ha az első sorban a miniszterelnök, Alekszisz Ciprasz masírozna.

Az igen-pártiak ugyanarra az időpontra hirdették meg saját demonstrációjukat. A rendőrség hatalmas erőkkel készül Athénban a rend biztosítására.

A népszavazás kérdése:

El kell-e fogadni azt a közös tervet, amelyet az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap június 25-én az Eurócsoport elé terjesztett?