Most rajtunk a sor, hogy segítsünk Európának – jelentette ki Hillary Clinton, a Demokrata Párt elnökjelölt-aspiránsa Kaliforniában, a belgiumi terrorakciókra utalva.

A kampánykörúton lévő volt külügyminiszter szerdán a Stanford Egyetemen mondott beszédet, amelyben elsősorban külpolitikáról, és a brüsszeli robbantások okán a terrorizmus elleni küzdelemről, és ezen belül is a terrorizmus elleni küzdelemnek szentelte.

„Érthető, hogy az amerikaiak itthon is aggódnak, a terrorizmus ugyanis nem ismer határokat. A fenyegetés valós, sürgősen kell cselekedni, és össze kell fognunk. Most rajtunk a sor, hogy segítsünk Európának” – fogalmazott a volt külügyminiszter, aki szinte bizonyosan a demokraták elnökjelöltje lesz a novemberi elnökválasztáson.

Clinton élesen bírálta Donald Trump és Ted Cruz republikánus elnökjelölt-aspiránsokat a brüsszeli merényletek utáni nyilatkozataikért.

Elítélte Ted Cruz texasi szenátor keddi kijelentését, amely szerint az amerikai városok muszlimok lakta negyedeiben rendőröknek kellene járőrözniük, hogy „elejét vegyék az ottani muszlimok radikalizálódásának”. Clinton szerint az efféle beszéd ártalmas és veszélyes. Mint fogalmazott, Cruz „bűnözőkként kezelné az amerikai muszlimokat”.

Clinton az Egyesült Államok változatlan NATO-beli szerepvállalása mellett érvelt, amit hétfőn Donald Trump megkérdőjelezett. Mint fogalmazott, Putyin elnök amúgy is abban reménykedik, hogy sikerül megosztani Európát, ha Trump elképzelései szabad utat kapnak, az egyfajta karácsonyi ajándék lenne a Kreml számára.

A terrorakciók megelőzéséről szólva Hillary Clinton arról is beszélt, hogy az Egyesült Államoknak és Európának alaposan szigorítania kellene a repülőtéri ellenőrzéseken.

MTI/Járai Judit, Washington