Hírszerzési szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a belga fővárosban tapasztalt biztonsági kockázatokhoz hasonlóak Bécsben is fenyegetnek. Az osztrák rendőrség és a hírszerzői szolgálatok olyan muszlim szélsőségesek aktivitását követik figyelemmel, akik Bosznia-Hercegovinából vagy azon keresztül érkeztek Ausztriába.

Mindezt Igor Cibula, a Szlovák Információs Szolgálat korábbi vezetője fejtette ki – írja a hirek.sk.

„Sokan azt róják fel az osztrák hatóságoknak, hogy nem szentelnek kellő figyelmet a problémának. Az osztrák illetékesek állítják, hogy mindez nem igaz, s azzal érvelnek, ha egy ilyen biztonsági kockázat túlzott publicitást kap, az ellenérzéseket válthat ki az osztrák társadalmon belül a viszonylag jelentős számú muszlim közösség tagjaival szemben” – mondta Cibula.

Véleménye szerint „bizonyos dzsihadisták ausztriai jelenléte elsősorban azzal áll összefüggésben, hogy 2014 végén elhagyni kényszerültek Bosznia-Hercegovinát, miután a bosnyák hatóságok határozottan léptek fel a legagresszívebb dzsihadistákkal szemben Tuzla kanton északkeleti részén”.

„Az iráni különleges operatív egységek támogatását élvezték, s a Közel-Kelet számos államából érkező szunnita szélsőségesek is akadtak közöttük. A legnagyobb aggodalmakat az iráni ügynökök és a boszniai szalafisták összefonódásai keltik, akik fanatikus elkötelezettjei a társadalom újraiszlámosításának” – magyarázta a szlovák titkosszolgálat volt főnöke.

Az osztrák védelmi minisztérium biztonságpolitikai szakértője, Nicolas Stockhammer szerint Ausztria a fenyegetettség tekintetében a „középmezőnyben” foglal helyet, azonban valószínűnek tartja, hogy valami történni fog ebben az országban is.

Stockhammer az osztrák közszolgálati televízió (ORF) ZIB 24 című hírműsorának adott interjúban arra is kitért, hogy szerinte Európában legalább húsz éven át tart majd a hosszadalmas és kegyetlen harc a terror ellen. A megelőzés fontosságát hangsúlyozta, és arról beszélt, hogy a terrorizmus elleni küzdelemnek a terrorista sejtek anyagi forrásainak elvágására és a gyanúsítottak megfigyelésére kellene összpontosítania.