Az Európai Bizottság szigorúbb szabályokat írna elő a Skype-hoz vagy a WhatsApp-hoz hasonló, internetalapú telekommunikációs szolgáltatók számára, hogy egyenlő versenyfeltételeket teremtsen a nagy távközlési szolgáltató cégekkel.

A Dow Jones által idézett, Wall Street Journal üzleti napilap szerint a bizottság a magánadatok védelmét és a biztonságot szolgáló előírások szigorítását tervezi, valamint lehetővé tenné a könnyebb szolgáltatóváltást is. A német Deutche Telekom és az angol Vodafone hosszú ideje kéri már a bizottságtól, hogy enyhítsen a távközlési szolgáltatók kiterjedt szabályozásán, vagy írjon elő hasonlókat az internet-alapú üzenetküldő és hangszolgáltatók számára is.

Azzal érveltek, hogy míg a távközlési cégek felelőssége kiépíteni és karban tartani a költséges hálózati infrastruktúrát, addig a Skype-hoz hasonló cégek ingyenes szolgáltatás nyújtására használják a hálózatokat. A napilap szerint a dokumentumban szerepel, hogy az új szabályozás „tartalmazhat további költségtételeket”, amelyek nagyságára nincs konkrét utalás. (MTI)