A Romániai Magánnyugdíjakért Egyesület szerint Brüsszel figyelmeztetést küldött Romániának, amiért a kormány csökkentette a nyugdíjalap második pillérébe befolyó hozzájárulás mértékét.

A román gazdaság alakulásáról szóló, legfrissebb jelentésében az Európai Bizottság kitért arra is, hogy az intézkedés pluszgondokat vet fel a nyugdíjrendszerben – írja a Krónika.

Mint rámutatnak, a brüsszeli vélemény tulajdonképpen megerősíti más nemzetközi intézmények következtetéseit.

„Gyakorlatilag ez a második pillér, vagyis a kötelező magánnyugdíj fennállása tíz évében az egyik legjobb teljesítményt nyújtó romániai, illetve európai pénzügyi intézmény volt. A hozzájárulás mértékének csökkentése vagy más negatív intézkedések pluszgondokat okoznak a romániai nyugdíjrendszernek ahelyett, hogy jobbá tennék azt” – hívja fel a figyelmet az egyesület.

Románia 2007-ben vezette be a magánnyugdíjrendszert, amely az állami nyugdíj kiegészítéseként működik. A rendszer első pillérét az állami nyugdíj képezi, a második pillérét a kötelező magánnyugdíj, amely a 35 év alattiak számára kötelező, a harmadik pillér a nem kötelező magánnyugdíj.