A héten a szakbizottságok üléseznek az Európai Parlamentben és plenáris ülés lesz Brüsszelben. Az EP-képviselők szerdán vitáznak brit EU-tagság reformjáról, Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral és Federica Mogherinivel, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjével kedden egyeztetnek. A szakbizottságok meghallgatásain téma lesz az autók károsanyag-kibocsátásának mérése, illetve a fegyvertartás is.

Vita a brit EU-tagságról

Az Egyesült Királyság uniós tagságáról vitáznak az EP-képviselők a szerdai plenáris ülésen. A február 18–19-i uniós csúcstalálkozón a tagállamok megegyeztek az esetleges reformokról, amennyiben az Egyesült Királyság június 23-i népszavazásán az emberek úgy döntenek, hogy az ország EU-tag marad. Az ország korlátozhatja majd a bevándorlóknak nyújtott szociális támogatás mértékét, nem köteles elfogadni néhány egyszerűbb, nem kívánt uniós jogszabályt, illetve nem éri hátrányos megkülönböztetés azért, mert nem tagja az euróövezetnek.

EURES

A plenáris ülésen az EP-képviselők a külföldi álláskeresést ösztönző és megkönnyítő szabályokról szavaznak.

Károsanyag-kibocsátás

Az autók károsanyag-kibocsátásáról tart meghallgatást szakértőkkel a környezetvédelmi szakbizottság kedden. A parlament februárban elutasította azt a felhatalmazáson alapuló rendelkezést, amely megvétózta volna a dízelautók nitrogénoxid kibocsátási határértékének ideiglenes megemelésére vonatkozó tervet, miután a bizottság egy felülvizsgálati záradékot ígért és bemutatott egy hosszú távú javaslatot az uniós gépjármű-engedélyezési rendszer átalakítására.

Fegyvertartás

A fegyvertartásra vonatkozó szabályokról vitázik a belső piaci szakbizottság kedden, amelynek célja, hogy fejlesszék a lőfegyverek nyilvántartását és nyomon kövessék a fegyverek vásárlását.

NATO

Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral és nemzeti parlamentek képviselőivel egyeztet a külügyi szakbizottság és a védelmi albizottság kedden. A NATO aktívan bekapcsolódik a földközi-tengeri bevándorlási hullám kezelésébe.

Olívaolaj Tunéziából

A plenáris ülésen az EP-képviselők szavaznak arról a javaslatról, amely időlegesen megemeli a Tunéziából vámmentesen behozható olívaolaj mennyiségét. Az Európai Parlament a Tunézia és az EU közötti szabadkereskedelmi megállapodásra vonatkozó ajánlásairól is vitázik.