Az autóipari alkatrészeket gyártó Ames Hungaria Kft. 3,5 milliárd forintos beruházással bővíti szentgotthárdi gyártó üzemének kapacitását, ezzel 75 új munkahelyet hoz létre. A fejlesztéshez a magyar kormány 349 millió forint vissza nem térítendő támogatást ad.

A spanyol Ames vállalat az acél és fémgyártás területén Spanyolország legnagyobb vállalata, az Európai Unióban a negyedik a porkohászat területén. A vállalat négy országban – Spanyolországban, Magyarországon, Kínában és az Amerikai Egyesült Államokban – rendelkezik termelői kapacitással – ismertette Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. 

A bővítés után a szentgotthárdi gyár lesz az Ames legnagyobb termelő egysége. A vállalat nagy autóipari vállalatok beszállítója, ezért az itt gyártott fém és acélipari termékek iránt jelentős piaci érdeklődés lesz – tett hozzá. A szentgotthárdi gyár termékeinek mintegy 90 százalékát exportálja majd.

Az autóipar adja a magyar gazdaság gerincét. Tavaly a magyar autóipar minden idők legmagasabb termelési értékét érte el 7900 milliárd forinttal – mondta a miniszter. Az idén az első kilenc hónapban további 1 százalékos bővülést könyvelt el az ágazat, és további növekedést vetít előre, hogy a foglalkoztatottak száma az autóiparban 11 százalékkal emelkedett az elmúlt negyedévben, így Magyarországon összességében 168 ezer ember dolgozik az ágazatban.

A magyar-spanyol gazdasági kapcsolatokról szólva Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy Spanyolország Magyarország 13. legjelentősebb kereskedelmi partnere és 18. helyen áll a befektetők között. A Magyarországon lévő mintegy 300 spanyol vállalat 4000 embernek ad munkát – mondta a külgazdasági miniszter.    

Cesar Molins, az Ames Hungaria Kft. vezérigazgatója a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy lehetőséget látnak piacuk növekedésére, ezért bővítik a szentgotthárdi gyárukat, és hozzák létre a legnagyobb termelő egységüket. Az Ames cég közölte: a magyarországi üzemüket 2014 nyarán nyitották meg Szentgotthárdon, ahol mechanikus megmunkálást végeznek a Spanyolországból érkező félkész termékeken, az új gyáregységükbe teljes porkohászati folyamatot, modern technológiát telepítnek.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a 2016-os üzleti évben az Ames Hungaria Kft.-nek több mint 363,5 millió forint volt a nettó árbevétele, ez több mint 170,7 millió forinttal haladta meg a cég előző évi árbevételét. Az AmesHungaria Kft. a tavalyi üzleti évet 12,8 millió forint veszteséggel zárta, szemben az előző évvel, amikor 51,04 millió forint nyereségre tett szert. Az átlagos foglalkoztatotti létszám tavaly 31 volt. (MTI)