Háromszázmillió forintot meghaladó uniós támogatás és hasonló összegű kamattámogatott hitel segítségével fejleszti palacktöltő kapacitását a Varga Pincészet Kft. mintegy 800 millió forintból.

A Varga Pincészet értékesítése az elmúlt hat évben 9 millióról 15 millió palack fölé nőtt. Ez tette szükségessé a minőségi és mennyiségi fejlesztést, amellyel a korábbi óránkénti 9500 palack töltési kapacitást 13 500-ra emelik – közölte Varga Péter, a cég ügyvezetője.

A bővítés nagyrészt a vállalkozás badacsonyörsi pincészetében valósul meg 2019 júliusáig a Széchenyi 2020 programban. A beruházás részeként új öblítő-, töltő- és zárógépeket vásárolnak és a szállítószalagok többségét is kicserélik. Növelik továbbá az erjesztő- és tárolóteret, valamint új targoncákat is beszereznek – közölte, hozzátéve, hogy a projekt építést nem tartalmaz.

A korszerűsítés, illetve kapacitásbővítés tervezett összköltsége 838 millió forint, amelyhez az önerőn kívül a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (GINOP) mintegy 309 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást és közel 318 millió forint kamattámogatott hitelt ad – húzta alá az ügyvezető.

A Varag Pincészet 1993-ban alakult, 200 hektár szőlőültetvénnyel rendelkezik országszerte. A cég feldolgozóüzemeket is működtet, a társaság 186 embert foglalkoztat, 2017-es árbevétele 4,6 milliárd forint volt. Több mint egy évtizede a Varga Pincészet értékesíti Magyarországon a legtöbb palackos bort, 2017-ben 15,5 millió palackot. (MTI)