A német tulajdonú Hübner-H Gumi- és Műanyagipari Kft. mintegy 3,4 milliárd forint beruházással bővíti a nyíregyházi járműipari gyártóüzemét.

A beruházással a Hübner-H Kft. 125 új munkahelyet hoz létre, a fejlesztéshez a magyar kormány 844 millió forint vissza nem térítendő támogatatást ad egyedi kormány döntés alapján – jelentette be sajtótájékoztatón Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A Hübner komoly hagyományokkal rendelkezik a tömegközlekedési eszközök gyártásában. Az 1946-ban alapított német vállalatcsoport nevéhez jelentős ipari teljesítmények, innovációk fűződnek. Például a Franciaország és Nagy-Britannia között lévő csatorna alagútban az autókat szállító vonatok gumicsatlakozásait ez a cég kezdte gyártani – tette hozzá a miniszter.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a 2015. és a 2016. magyar beruházási rekord éveket követően az idei esztendő első félévi adatai alapján reális az esély arra, hogy Magyarországon 2017-ben újabb csúcsot érjenek el az itteni beruházások. Az idén az első félévben 47 új magyarországi befektetésről állapodtak meg a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) közreműködésével a tavalyi egész évi, rekordot jelentő 71 projekttel szemben – mondta a tárcavezető.

Ingo Heerdt, a Hübner-H Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a hetven éves múlttal rendelkező német családi vállalkozás 2500 alkalmazottat foglalkoztat leányvállalatain keresztül,  érdekeltségeik vannak Németországon kívül Brazíliában, az Amerikai Egyesült Államokban, Kínában, Malajziában, Indiában, Európa számos országában, például Magyarországon kívül Olaszországban, Franciaországban, Svédországban, Oroszországban.

Az 1997-ben alapított magyarországi vállalat 650 munkatársat foglalkoztat, a nyíregyházi gyár jelentős szerepet tölt be a cégcsoporton belül, piacvezető szerepe van a közúti és vasúti csuklóharmonikák gyártásában – mondta az ügyvezető, aki szerint a  most bejelentett fejlesztés megvalósításával javul a gyártástechnológia minősége, a termelékenység, megszilárdítják a 70-80 százalékos piaci részesedésüket a világ járműipari harmonika gyártásában.

A Hübner-H Kft. tájékoztatása szerint a nyíregyházi gyár fejlesztése 2016 augusztusában kezdődött, és várhatóan 2023 végén fejeződik be. A fejlesztés keretében 1,8 milliárd forint értékben világszintű technológiát képviselő gépeket vásárolnak, továbbá korszerű informatikai hátteret alakítanak ki, 8500 négyzetméter alapterületű gyártócsarnokot építenek. A vállalt 125 új munkahelyből 60-at már betöltöttek. (MTI)