A francia autóipari Sicta Kft. 3,4 milliárd forintos beruházással bővíti felsőzsolcai alkatrészgyárát. A költségek 13 százalékát, 437 millió forintot támogatásként a magyar kormány biztosít. A beruházással 115 új munkahely jön létre.

A Sicta a világ egyik vezető autóalkatrész gyártója, a vállalat a turbó-feltöltők alkatrészeinek gyártásában Európában piacvezető, a világon pedig az első öt között van. Vevői közé tartozik például a Mercedes, a BMW, az Audi és a Porsche, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Felsőzsolcán gyártott alkatrészeket a többi között ezekbe az autókba szerelik be – ismertette Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A beruházás tovább erősíti magyar-francia gazdasági kapcsolatokat, a franciák az ötödik legjelentősebb befektetők Magyarországon, a magyaroknak pedig Franciaország a negyedik legfontosabb kereskedelmi partner. A két ország közötti kereskedelmi forgalom meghaladta a 8,5 milliárd eurót tavaly, az idén az első negyedévben pedig 4,3 százalékkal nőtt a forgalom – tette hozzá.

A magyar járműipar termelési értéke tavaly rekord szintre, csaknem 8000 milliárd forintra nőtt, az idei első öt hónapban pedig a gépjárműipari termelési érték 3 százalékkal nőtt, május végéig elérte a 3400 milliárd forintot. A hazai autóipar a teljes ipari kibocsátás 29,4 százalékát adja, több mint 160 ezer embernek biztosít munkát, és az itt előállított autóipari termelési érték 92,3 százalékát exportálja Magyarország – fejtette ki.

André d’Alés, a Sicta Kft. vezérigazgatója elmondta: a cégcsoport a világ egyik vezető autóipari beszállítója a turbó-feltöltő gyártás területén, Franciaországban, Magyarországon, Bulgáriában és Kínában vannak jelen. A francia családi vállalkozás tíz évvel ezelőtt hozta létre a felsőzsolcai ipari parkban az üzemet, ahová eddig 30 millió eurót fektettek be, főként saját forrásból. A gyár azóta a cégcsoport stratégiai bázisává vált – közölte.

A munkaerő létszáma Felsőzsolcán a legnagyobb, és itt van a cég legnagyobb gyárterülete is. Negyvenfős vállalkozásként indultak, és jelenleg a környék 84 településéről több mint 380 munkavállalót alkalmaznak. Az elmúlt tíz évben csaknem 200 helyi beszállítót vontak be tevékenységükbe – jelezte.

A cégcsoport azért választotta Magyarországot, mert itt befektetőbarát a politika és az adókörnyezet, együttműködő és támogató a központi kormányzat és a helyi önkormányzat, a magyar munkaerő kiválóan képzett és felkészült, valamint Felsőzsolca mellett szólt a Miskolci Egyetem közelsége is, az egyetemmel a duális képzés keretében együtt is működnek – hangsúlyozta. (MTI)

Fotó: Burger Zsolt/KKM