Új, központosított laboratóriumi szolgáltatásoknak otthont adó épülettel bővíti budapesti gyógyszergyárát a súlyos és életveszélyes fertőzések kezelését szolgáló szerek gyártására szakosodott dán Xellia Pharmaceuticals.

A társaság tájékoztatása szerint a tízmillió dollárból épülő, mintegy háromezer négyzetméter alapterületű új létesítmény a Xellia jelenleg kétszáz dolgozót foglalkoztató, gyógyszerhatóanyagokat gyártó üzeme mellett kap helyet. A 2017 nyarára elkészülő épületben korszerű mikrobiológiai és kémiai elemző laboratóriumok, valamint irodák kapnak helyet.

A tervek szerint a vállalat nyolcvan munkatárssal bővíti szakmai csapatát a gyártás, a termékvizsgálat és a minőségbiztosítás területén. A közlemény szerint május 31-én hivatalos dániai látogatása keretében Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ellátogat a Xellia koppenhágai központjába is. A magyar delegáció megtekinti a gyárat, és megbeszélést folytat a vezetőséggel esetleges jövőbeni beruházásokról.

A koppenhágai székhelyű Xellia jelenleg 1200 főt foglalkoztat a Dániában, az Egyesült Államokban, Magyarországon és Kínában található operatív- és gyártólétesítményeiben. Több mint 70 országban mintegy 500 ügyfelet szolgálnak ki az egészségügyi szektorban. 2013. júliusa óta a Xellia a Novo Group holdingvállalataként működő Novo A/S 100 százalékos tulajdonában áll. (MTI)