Bővítette termelési kapacitását a veszprémi Bakonyi Ipari Kerámia Kft. egy uniós fejlesztésnek köszönhetően. A 381 millió forintos beruházás 171 millió forint uniós támogatásból valamint 210 millió forint saját forrás felhasználásával valósult meg.

Az ipari kerámiagyártás egyik legfontosabb berendezésének számító, régóta működő kemencét felváltó korszerű alagútkemencének köszönhetően 15 százalékkal nőtt az égetési kapacitás, javult az üzembiztonság, a gázköltség pedig közel 10 százalékkal csökkent – mondta el Kránicz Tibor, a Bakonyi Ipari Kerámia Kft. gazdasági vezetője.

Hozzátette: egy köszörű és egy fúrógép beszerzésének köszönhetően 20 százalékkal több termék megmunkálására nyílik lehetőség. Az új berendezésnek köszönhetően például a kerámia csapágyak és tengelyek felületi érdessége 75 százalékkal csökkenthető, aminek következtében a termékek élettartama megnő, az új inverteres kompresszor pedig energiatakarékosabbá teszi a termelést.    

Kifejtette: a cég 700-800 tonna készterméket, több mint 50 millió darab alumínium-oxid kerámia alkatrészt gyárt évente. Ezek jelentős részét speciális piacon értékesítik, így a vásárlók közvetlenül ritkán találkoznak velük. A termékeket főleg ipari berendezésekbe valamint gáztűzhelyekbe, kazánokba, papírgyártó gépekbe, sebészeti eszközökbe szerelik.     

A 170 embert foglalkoztatató vállalat termékeit a világ 20 országában értékesítik, Európán kívül az Amerikai Egyesült Államokban és a Távol-Keleten is. A társaság éves árbevétele az elmúlt három évben meghaladta a 2 milliárd forintot, adózott eredménye pedig ugyanebben az időszakban évente a 300 millió forintot. Az idei évre tervezett árbevétel 2,2 milliárd forint – fűzte hozzá a gazdasági vezető. (MTI)