A lakosság gázellátása biztosított, a hétvégi nagy hideg pedig nem tudta megdönteni az ország villamosenergia-ipari rendszerének eddigi rekord terhelését.

Január elsején 2,3 milliárd köbméter gáz volt a a hazai tárolókban, s ez a mennyiség megfelel a 2015 szeptemberi és 2016 február vége közötti teljes lakossági fogyasztásnak – mondta el Scherer Zsolt, a Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivatal (MEKH) szóvivője. Emellett folyamatos a gázutánpótlás mind keletről, mind nyugatról, és az országnak Szlovákia felé is van egy csatlakozása. A gáz utánpótlása tehát folyamatos és a lakosság gázellátása biztosított – hangsúlyozta.

A Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (Mavir) szombaton 6155 megawattos áramfogyasztási napi csúcsértéket regisztrált, s ez nem közelíti meg a múlt év december 8-i, valaha mért legmagasabb, 6749 megawattos rendszerterhelési adatot. Berczelly Réka, a Mavir szóvivője a lakossági és az ipari fogyasztást összesítő adatról elmondta: nem csoda, hogy nem dőlt meg a csúcs, hiszen hétvégén, a gyárak munkaszünetében mindig kisebb ez az érték.

Összehasonlításképpen elmondta: a 2016. január 9-10-i hétvégén, amikor 0,1 Celsius fok volt az átlaghőmérséklet, 5879 megawatt volt a rendszerterhelés, most szombaton viszont mínusz 11,8 Celsius fok volt az átlaghőmérséklet. A múlt évihez képest tehát 4,5-5,5 százalékkal nőtt meg a csúcsidei rendszerterhelés, a napi legmagasabb rendszerterhelési adat.

A szóvivő hangsúlyozta: a hideg ellenére sem a napokban, sem a közelmúltban nem volt üzemzavar a nagyfeszültségű átviteli hálózaton. Zavarok kisebb feszültségű hálózatokon fordultak elő, olyan szolgáltatóknál, amelyek a Mavirtól veszik az energiát – jegyezte meg. (MTI)