A szlovák egészségügyi minisztérium kórházi nagytakarításra készül. Szakemberei jelenleg a szerkezetváltás lehetőségeit elemzik, melynek eredményeképpen elkülönítenék a nehezebb operációkat végző kórházakat.

A javaslat, amely megahatározza, a 80 intézmény közül melyik az a 40, amelyek majd a krónikus betegekről gondoskodnak, már az egészségügyi minisztérium asztalán van. Az év végéig a tárca arra kérdésre is szeretne választ kapni, hogy reális-e egy ilyen jellegű változás – írja a hirek.sk.

A kormány által a közelmúltban jóváhagyott 2016. évi Nemzeti Reformprogram szerint a minisztérium tervei között szerepel a kórházak szerkezetátalakítása. Jelenleg a Szlovákiai Kórházak Szövetsége (ANS) által még az elmúlt éven benyújtott javaslattal foglalkozik. A szövetség reméli, az új tárcavezető egyetért javaslataikkal.

Az ANS az akkut esetek kezelésére 40 kórházat választott ki. Ezeknek az intézményeknek sürgősségi részleggel és olyan alapvető fontosságú osztályokkal kellene rendelkezniük, mint a sebészet, belgyógyászat, akkut és intenzív osztály, nőgyógyászat és szülészet, illetőleg gyermekgyógyászati osztály.

Saját vizsgálati részleggel is fel kellene, hogy legyenek felszerelve, illetőleg a gyorsmentők elsősorban ezekbe az intézményekbe szállítanák a betegeket.

„A többi kórház járóbeteg-rendelést, illetőleg egynapos kezeléseket biztosítana, viszont az állandó sebészeti osztályok posztoperációs kezelést nem nyújtanának, csupán egynapos műtéti beavatkozásokat végeznének”” – magyarázta Marián Petko, a Szlovákiai Kórházak Szövetségének elnöke.