A kormányzat tehet gesztusokat, a hazatelepülési program meghirdetésével, de megoldani nem tudja a helyzetet – véli Bod Péter Ákos.

A Magyar Tudományos Akadémia is elindította a Lendület programot a kint élő sikeres kutatók visszacsábításának elősegítésére – mondta Bod Péter Ákos a KKVHÁZ-nak adott interjúban. A jegybank volt elnöke szerint azonban az igazi válasz a magyar gazdaság jövedelemtermelő képességének megerősítése lenne.

Az egyetemi tanár úgy látja, hogy ma a politikai közbeszédben mintha temetnék a külföldi tőkét és annak szerepét. A külföldi tőkeállomány Magyarországon annyi, mint 10 évvel ezelőtt, és ez szerinte nincs rendben. Nagyon jó lenne, ha továbbra is jönnének, a 90-es évek elejének a lendületével a külföldi vállalkozások, mert nemcsak a szakembereket, hanem a vezetőket is Magyarországon toborozhatnának.

Bod Péter Ákos biztos benne, hogy ezzel előrelépési lehetőségek nyílnak meg, jó állásokat kaphatnak a fiatalok, emiatt itthon maradnak, esetleg visszajönnek külföldről.

Mint fogalmaz: „Fontos ösztönző egy tehetséges fiatalembernek, hogy karriert tud csinálni a saját hazájában, akár egy nagyvállalat menedzsmentjében, akár vállalkozóként egy bővülő piacon. Ezért is gondolom, hogy a kiáramlástól önmagában nem kell félni, és főként nem fogadom el a végleges nemzethalál képet, mert rajtunk áll, hogyan végződik ez a dolog.”

A vállalkozásoknak számolni kell azzal, hogy nem lehet továbbra is ugyanolyan módon gazdálkodni, mert a bérköltségek meredeken nőni fognak. Korábban sokan a kormánytól várták, hogy tegyen lépéseket a nyomott magyar bérszint megemeléséért: most a gazdaság meg is teszi. A közgazdász felteszi a kérdést: a magyar kis és közepes vállalkozások vajon elbírják-e a mainál minden évben 6 százalékkal magasabb bérek kifizetését?

Bod Péter Ákos szerint: “a multinacionális cégek igen termelékenyek, és nemcsak az olcsó bér, hanem az adókedvezmény, az infrastruktúra, a képzett munkaerő, az európai időzóna, a német gazdasághoz való földrajzi közelség miatt jöttek Magyarországra. Hatékonyságuk miatt a nagyvállalatoknak aligha okoz gondot akár 20-30 százalékos béremelés; ugyanakkor a kisebb cégeket, a KKV-szektor szereplőit a bérköltségek megugrása megviselheti.”

Az interjú teljes szövege itt olvasható.