Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke levélben szólítja fel a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezetőségét, hogy nyilvánosan kérjen bocsánatot a magyar gazdálkodóktól. A TV2 Tények január 11-i riportjában a cég szóvivője emberéleteket kért számon a gazdákon, amit a Kamara felháborítónak tart.

A levél elküldéséről Győrffy Balázs (képünkön) keddi évnyitó sajtóbeszélgetésén tett említést (erről ITT olvashat).

A műsorban elhangzott: „Az egyre több vadbaleset egyik oka a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szerint az lehet, hogy az utóbbi időszakban a szántások egyre közelebb kerültek az utakhoz.” A cég szóvivője úgy nyilatkozott: „És hogyha betemetik az árkokat a gazdák, akkor a vadak is könnyebben tudnak eljutni a burkolatra.”

A gazdálkodóknak azonban nem érdeke az utak melletti árkok beszántása, illetve egy akár két méteres kerítést könnyen átugró szarvast mozgásában nem akadályoz semmilyen árok.

A riport kapcsán számos gazdálkodó fejezte ki felháborodását, amivel a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) vezetősége messzemenően egyetért. A műsorban elhangzott – téves ismeretekre alapozott – kijelentések miatt a Kamara a Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kara Vadvilág Megőrzési Intézetének véleményét is kikérte a témában. A vezető szakmai intézet álláspontja megegyezik a Kamaráéval és a felháborodott gazdálkodókéval. A vadak egyedi viselkedésére a gazdáknak nincs olyan hatása, hogy azokért felelősségük általánosan kimondható lenne.

A közúti vadbalesetek kapcsán meg kell jegyezni, hogy az úttestek-útpályák melletti búvóhelyek, bokrosok, árokpartok, fasorok jelenléte sokkal inkább hozzájárulhat a balesetek keletkezéséhez. Ugyanis a takarásból kilépő vad a gépkocsivezetők számára az úttestre kilépésig a takarás miatt nem látható, megjelenésére ezért nem lehet felkészülni.

A szakértők szerint a vadbalesetek csökkentésének egyik biztos módja hosszabb távon az utak melletti, mindkét oldali 5-10 méteres sík, csak fűvel borított sávok kialakítása lehet. Ezáltal az erdőből vagy például kukoricásból kilépő vad is időben láthatóvá válna. A szóvivő által mondottakkal szemben, az esetleges szántás miatt nem jutnak könnyebben az útburkolatig a vadak, sőt – különösen a téli időszakban – hamarabb észlelhetőbbek az autóvezetők által.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. reakciója

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. részéről Szilvai József Attila vezérigazgató reagált, levelét az alábbiakban szó szerint idézzük:

Tisztelt Győrffy Balázs Elnök Úr!

A TV2 Tények című műsorában megjelent riport kapcsán tett észrevételeikre az alábbi választ adjuk.

Engedje meg, hogy mindenekelőtt kifejezzem, társaságunknak a legkevésbé sem áll szándékában kedvezőtlen színben feltüntetni a mezőgazdasággal foglalkozó vállalkozások és gazdák tevékenységét. Általánosságban elmondható, hogy megyei és mérnökségi szinten is aktív, szoros és jó kapcsolatokkal rendelkezünk a gazdálkodókkal. Tisztában vagyunk vele, hogy a gazdák túlnyomó többsége szabályosan műveli földterületeit, hozzáállásukra a kirívó kivételek alapján sem tehető általánosító megjegyzés.

A magam és munkatársaim nevében ezúton is elnézést kérek mindazoktól, akik sértőnek találták a hivatkozott – és az alábbiakban kifejtett módon félreérthetően összeállított – televíziós híradást.

Társaságunk kommunikációs osztályát 2018. január 2-án kereste meg a Kisalföld című megyei napilap. Autósokkal és szakemberekkel folytatott beszélgetéseik alapján arról érdeklődtek, igaz-e, hogy amiatt jutnak el a vadak a közutakra, mert a gazdák az útpályáig szántják fel földjeiket. Erre alapvetően a társaságunk feladatairól nyilatkoztunk, megemlítve, hogy időnként mi is tapasztalunk olyat, hogy az utak melletti földeket művelők a szántással egyre közelebb jönnek az autósok számára biztosított útburkolathoz. De azt is megjegyeztük, hogy a hasonló esetekben egyeztetünk a gazdákkal, és ezek a megbeszélések általában eredményesek is.                                                                                        

A TV2 Tények című műsora ezt követően kifejezetten a vadbalesetekről érdeklődve készített riportot. A megadott tájékoztatásnak fontos eleme volt, hogy hangsúlyoztuk: számos oka lehet annak, hogy a vadak a közutakra jutnak, ebből csak az egyik az, ha a zöld sávként működő árkokat is beszántják. Semmiképpen sem tömeges jelenségről van szó, de sajnos a gyakorlatban előfordulnak olyan esetek, amikor ilyesmit tapasztalunk. Nem a gazdák általános tevékenységéről beszéltünk tehát, hanem arról, ha közúti területet is érintenek a földművelési munkáikkal. Az interjúban is arra hívtuk fel a figyelmet, hogy az árkok beszántása elsősorban a közutak állapotában okozhat problémát.

A teljes beszélgetésből kivágott, adásba került rész valóban alkalmas lehetett arra, hogy a nyilatkozatot a szabályszerűen eljáró gazdák sérelmesnek érezhessék. Ismételten megkövetve minden érintettet, megerősítem, hogy a közlés általánosító olvasata a legkisebb mértékben feleltethető meg társaságunk álláspontjának. A Széchenyi István Egyetem által megfogalmazott szakértői megállapításokkal egyetértünk, hiszen számunkra is fontos az út menti zöld sáv kialakítása és megtartása.

Bízom benne, hogy a fentiek alapján a továbbiakban is eredményes és jó kapcsolatot ápolhatunk valamennyi gazdálkodóval és mezőgazdasági szervezettel. Egyúttal tájékoztatom, hogy levelünket mi is közzétesszük weboldalunkon.