A kormány által benyújtott törvényjavaslat szerint a jövőben a környezetvédelmi hatósági ügyekben lehetőség lesz a másodfokú eljárás lefolytatására. Egyúttal szigorodnak az ipari létesítmények kibocsátási határértékei is.

Magyarország az elfogadott stratégiák és akciótervek mentén folyamatosan halad a környezetvédelmi és klímavédelmi céljainak elérése felé. Az egyes hatósági kérdésekről szóló törvényjavaslat 2024. július elsejétől lehetővé teszi a másodfokú eljárás lefolytatását a részletszabályokat rögzítő kormányrendeletben meghatározott környezetvédelmi hatósági ügyekben, beleértve a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügyeket is. A javaslat rögzíti, hogy jogorvoslati határidő megegyezik az alapeljárás határidejével és a közigazgatási perben nincs helye a döntés megváltoztatásának. A fellebbezés lehetőségének megteremtésével tovább erősödik a jogbiztonság a fellebbviteli eljárások területén is.

Emellett az Energiaügyi Minisztérium felülvizsgálta az ipari létesítmények levegőbe történő kibocsátására vonatkozó határértéket. A módosítási javaslatokkal a magyar szabályozás – a németországihoz hasonlóan – az Európai Unióban a legszigorúbb határértékeket állapítja meg az ipari létesítmények általános kibocsátási határértékeire vonatkozóan.

(Forrás: Energiaügyi Minisztérium)