Az adóhatóság nemrég napvilágot látott tájékoztatása arra enged következtetni, hogy akad a piacon néhány olyan termék, mely színlelt kockázati biztosítási szerződés formájában próbál visszaélni a jogalkotó által biztosított adómentességi lehetőséggel – írják a Mazars szakértői.

A munkáltató által nyújtott juttatások között az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségre tettek szert a különböző biztosítási konstrukciók. Köszönhető ez részben annak, hogy a munkáltató által fizetett kockázati biztosítási díjak adómentes juttatásnak minősülnek, a törvényben meghatározott feltételek mellett – olvasható a Mazars friss adóhírlevelében.

Az adóhatóság nemrég napvilágot látott tájékoztatása azonban arra enged következtetni, hogy akad a piacon néhány olyan termék, mely színlelt kockázati biztosítási szerződés formájában próbál visszaélni a jogalkotó által biztosított adómentességi lehetőséggel. Olyan konstrukciókról van szó, melyek nagy értékű szűrővizsgálatokat tartalmaznak úgynevezett kockázati elemek nélkül.

A kockázati biztosítások lényegi eleme, hogy valamely esemény bekövetkezésekor a biztosító különböző pénzbeli vagy természetbeni szolgáltatásokat nyújt a kedvezményezett részére (pl. finanszírozza a költséges kezeléseket). Az említett biztosítási esemény adja a konstrukció kockázati elemét, ez lehet akár megbetegedés, baleset vagy haláleset. Emellett számos biztosítási konstrukció szerves részét képezik a szűrővizsgálatok, lévén a biztosító ezáltal tudja felmérni és nyomon követni a biztosított egészségügyi állapotát.

Az adóelkerülés problémája az olyan biztosítási termékek esetében lép fel, melyek valójában nem tartalmaznak kockázati elemeket, a biztosított kizárólag szűrővizsgálatokon való részvételre szerez jogosultságot. Amennyiben a munkáltató ilyen juttatásban részesíti dolgozóit, úgy adókötelezettséggel kell számolnia. Ha pedig a NAV tárja fel, hogy a szerződés színlelt, azaz a biztosítási jelleg csak látszólagos, a munkáltató az adókülönbözet megfizetése mellett szankciókra is számíthat.

Érdekesség, hogy az elmúlt években a jogalkotói oldalon többször megjelent a kezdeményezés, hogy az egészségtudatosság támogatása érdekében az adómentes juttatások közt kerülnének nevesítésre a szűrővizsgálatok. Ez a javaslat 2016 végén nagyon közel került a megvalósításhoz, végül azonban mégsem lépett hatályba. Így a munkáltatóknak továbbra is számolniuk kell a kapcsolódó közterhekkel, ha a dolgozók egészségmegőrzését pusztán szűrővizsgálatokkal szeretnék támogatni. Adómentes körbe csak a foglalkozás-egészségügyi ellátás, a kifizető által biztosított védőoltások és a már említett kockázati egészségbiztosítások tartoznak.