Tíz társasház korszerűsítéséhez összesen tízmillió forinttal járult hozzá az OTP Bank. Az idei pályázat tapasztalatai alapján a biztonsági és energetikai felújításokra van a legnagyobb igény.

Összesen 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást és számos további nyereményt ítélt oda a magyarországi társasházak és lakásszövetkezetek korszerűsítési beruházásait támogató programja, a Társasházi Pályázat keretében az OTP Bank. A hitelintézet februári felhívására összesen 853 pályázati anyag érkezett, amelyek közül a szakmai zsűri kategóriánként 3-3 jelentkezőt részesített vissza nem térítendő támogatásban, összesen 9 millió forint értékben. Emellett a pályázat közönségdíjasa szintén egymillió forint vissza nem térítendő támogatáshoz jutott, míg a többi induló szaklap- és ügykezelői szoftver-előfizetést, illetve oktatási lehetőséget nyert pályázatával.

A korábbi évekhez hasonlóan idén is számos energetikai felújítást célzó pályázat érkezett be, amelyek az épületek szigetelését, nyílászáróit vagy épp gépesítését kívánták korszerűsíteni. Emellett azonban a másik legnépszerűbb beruházástípust a biztonsági jellegű tervek jelentették 2016-ban. A beérkezett pályázatok nagyjából harmada kamerarendszer kialakítását, a kapuk lecserélését, vagy a világítási rendszer és a lépcsőház felújítását célozta. Eszerint az épületek energetikai korszerűsítése mellett a biztonság az a terület, ahol a lakóközösségek a leginkább előrelépést szeretnének elérni lakóházukban – emelte ki Csonka Tibor, az OTP Business ügyvezető igazgatója.

A Biztonság kategória nyertesei ennek megfelelően a bejárati kapuk cseréjét, kamerarendszerek kialakítását kívánják megvalósítani az idén. Emellett céljuk a világítási rendszer korszerűsítése is, a hagyományos izzók és neoncsövek kicserélése mozgásérzékelős, energiahatékonyabb LED izzókra. Utóbbi célkitűzésnek energetikai vonzata is van, hiszen a mozgásérzékelős világítással kiküszöbölhető a felesleges áramfogyasztás, illetve az izzók maguk is kisebb fogyasztással nyújtanak nagyobb teljesítményt.

Az egyik leginnovatívabb projekt az Ezermester kategóriában a kéményrendszer alternatív felhasználásáról és a vízvezetékrendszer ezzel egyidejű korszerűsítéséről szólt. Ennek keretében a lakóközösség úgy döntött, megtakarítják a kéménybélelés több tízmillió forintos költségét, és az eredeti funkcióját ellátni már nem képes gyűjtőkéménybe új szekunder vízcsőrendszert telepít. A kategóriában emellett új öntözőrendszer kialakítására, illetve a Blaha Lujza téri árkádsor felújítására is támogatást nyújt a Társasházi Pályázat.

A Közösségépítés kategóriában a pincehelyiségek közösségi rendezvények megrendezésére való átalakítása volt a legnépszerűbb célkitűzés. Emellett azonban akadtak olyan egyedi ötletek is, mint hogy ezeket a helyiségeket közhasznú egészségügyi, vagy épp sportszobává alakítsa át a közösség. A kategória nevéből adódóan a munkák nagy részét, a szaktudást kevésbé igénylő feladatokat a közösség tagjai maguk végzik el együtt, így például a festést és vakolást.

A pályázat legfontosabb célja változatlan az elmúlt nyolc évben. Annak ösztönzése, hogy a lakók közösségként találják ki és valósítsák meg pályázatukat, tegyék szebbé, jobbá környezetüket. A fejlesztéseknek köszönhetően javul a tulajdonosok életminősége, megszépül a lakókörnyezetük, nem utolsósorban értékesebbé válnak ingatlanjaik – hangsúlyozta az OTP Business ügyvezető igazgatója.