A magyar államadós-osztályzathoz hasonlóan a Budapestre külön megállapított adósbesorolás kilátását is stabilról felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította hétfőn a Moody’s pénzügyi szolgáltató csoport európai regionális és városi önkormányzatokra szakosodott hitelminősítő részlege, a Moody’s Public Sector Europe.

A hétfőn késő este Londonban bejelentett lépést a cég elsősorban a magyar gazdaság javuló működési környezetével, valamint a szuverén és szub-szuverén adóskockázat közötti szoros korrelációval indokolta.

A Moody’s globális hitelminősítési szolgálata, a Moody’s Investors Service a „Ba1” szintű – a befektetési ajánlású kategóriától egy fokozattal elmaradó – magyar szuverén adósbesorolás kilátásának pozitívra javítását péntek este jelentette be. Ezt követte a Budapestre érvényben tartott, ugyancsak „Ba1” osztályzat kilátásának hétfői javítása az MPSE-részleg által.

A cég egyben megerősítette a magyar főváros adósbesorolását. Az MPSE kiemelte, hogy a lépés – ugyanúgy, mint a magyar szuverén adósbesorolás kilátásának javítása – a magyarországi működési környezet javulását tükrözi.

A budapesti osztályzati kilátás javításában emellett tényező volt az is, hogy a Moody’s véleménye szerint Budapest hitelképessége szorosan kapcsolódik Magyarországéhoz, mivel a magyar helyi önkormányzatok bevételei függnek az országos szintű makrogazdasági és költségvetési teljesítménytől.

A cég várakozása szerint folytatódik a magyar gazdaság aránylag jó ütemű növekedése, és ez a központi kormányzati átutalások növekedését eredményezi, ami kedvezően hat a fővárosi bevételekre.

A budapesti osztályzati kilátás javításának indokai között van emellett a főváros megfontolt költségvetés-kezelési gyakorlata, amely a működési szintű pénzügyi egyenleg szilárd többleteiben és a jó pénzügyi teljesítményben is megmutatkozik.

Budapest besorolását alátámasztja a csaknem zéró nettó közvetlen és közvetett adósság is, ami az önkormányzati pénzügyek konszolidációját célzó kormányzati lépések eredménye – áll a Moody’s elemzésében.

A hitelminősítő szerint emellett a besorolás tükrözi Budapest erőteljes likviditási pozícióját és költségvetési gyakorlatát is.

A Moody’s hangsúlyozza: ha javul a szuverén magyar adósosztályzat, az felhajtóerőt gyakorolhat a főváros adósbesorolására is. Lefelé ható minősítési nyomást eredményezhet ugyanakkor a magyar államadós-besorolás rontása, vagy az, ha érdemben romlana Budapest működési és pénzügyi teljesítménye.

MTI