Az idei első negyedévben tovább javult az üzleti bizalom a kis- és középvállalkozói szektorban az előző három hónaphoz képest – közölte a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézete (GVI).

A tájékoztatás szerint a 2016. áprilisi adatfelvétel alapján az MKIK GVI kkv-körkép konjunktúramutatója a januári 25 pontról 31 pontra emelkedett, az érték a kutatás 2005. januári kezdete óta a legmagasabb, és meghaladja az előző év ugyanezen időszakában mért 23 pontot. A kkv-körkép konjunktúramutató tíz almutatójának döntő többsége emelkedett az előző negyedévhez képest, a legnagyobb mértékben, 15 ponttal a várható jövedelmezőség növekedett, és a várható üzleti helyzet megítélése javult 12 ponttal.

A kutatóintézet kiemelte, hogy a konjunktúra mutató összetevői közül két mutató értéke csökkent az első negyedévben. Az előző fél év termelési szintre vonatkozó adat az első negyedévben 9 ponttal mérséklődött és 12 ponton áll, a jelenlegi rendelésállomány két ponttal kilenc pontra esett vissza egy negyedév alatt. A bizonytalansági mutató értéke 37 ponton áll, gyakorlatilag nem változott a 2015 áprilisi 38 ponthoz képest. (MTI)