Javult a magyar vállalkozások számlafizetési fegyelme a harmadik negyedévben az előző év hasonló időszakához képest. Idén a számlák 70 százalékát időben egyenlítették ki a cégek a tavalyi 67 százalékkal szemben – olvasható a Bisnode jelentésében.

A nemzetközi cégminősítő adatai szerint szigorítottak fizetési feltételeiken a hazai vállalkozások, míg 2014 harmadik negyedévében 25 nap volt az átlagos fizetési határidő, addig az elmúlt negyedévben átlagosan 24 nap.

A legnagyobb fizetési határidő a fafeldolgozásra, a gépiparra, a számítógép, elektronikai, optikai termékek gyártására és a vegyiparra jellemző, ahol az átlagos fizetési határidő meghaladta a 35 napot. Ehhez képest a mezőgazdaságban jelenleg 27 nap az átlagos fizetési határidő, ami igen alacsony, különösen, hogy egy évvel korábban még 35 nap volt – áll a Bisnode jelentésében.

A legkisebb arányban a papíriparban és a vegyiparban fizették ki a vállalkozások időben a számláikat, kevesebb mint 60 százalékát egyenlítették ki határidőre. A magát kis számban képviselő bányászati szektor, illetve a magán humán-egészségügyi szolgáltatók fizettek a leginkább pontosan, itt a számlák több mint 80 százalékát egyenlítették ki időben.

A határidőben fizetett számlák arányának növekedése mellett a fizetési késedelmek mértéke is csökkent kissé a harmadik negyedévben a tavalyi év azonos időszakához képest. Idén késedelmes fizetés esetén átlagosan 14,14 nappal a számla lejárata után fizettek a cégek, míg egy évvel ezelőtt ez a szám 14,65 nap volt.

A legtöbbet késő szektorok listáját a gépjármű kereskedelemmel foglalkozó szervezetek és a papíripar vezetik, itt 36, illetve 26 nap volt az átlagos késés. Az építőipar területén szintén magas a fizetési késedelem, itt a cégek átlagosan 22 nappal a határidő után fizették ki számláikat.

Békés, Győr-Moson-Sopron és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében fizették ki lejárati idő előtt a legnagyobb arányban a cégek számláikat, itt a 75 százalékot is meghaladta ez az arány.

Nógrád, Tolna és Somogy megye volt leginkább lemaradva, mivel itt a számlák kevesebb mint 64 százalékát fizették ki  határidőben. A főváros is a rosszabbul fizető területek között szerepelt, a számlák kevesebb mint 69 százalékát fizették ki időben a cégek.