Az utóbbi két és fél évben majdnem ezer határozatot hozott az adóhatóság a külföldi hátterű fogadóoldalak lekapcsolásáért, miközben kiszabott 1,7 milliárd forintnyi bírságot.

Két és fél éve, 2014 közepe óta folytat küzdelmet – jogszabályi felhatalmazás alapján – a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerencsejáték-felügyeleti részlege az idehaza engedély nélkül működő internetes sportfogadási és szerencsejáték-oldalakkal. Mint azt a Magyar Idők megtudta, ez idő alatt majdnem ezer tiltó határozatot adott ki a NAV.

A döntések azt a célt szolgálták, hogy az oldalakat idehaza ne érhessék el az érdeklődők, a hatósági fellépés – ahol sikeres volt – lényegében az adott honlap lekapcsolását eredményezte. A hatályos jogi előírások szerint online sportfogadást csak a magyar állam tulajdonában álló Szerencsejáték Zrt. és a szintén állami Magyar Lóversenyfogadást Szervező Kft. szervezhet, on­line kaszinójátékot pedig a honi kaszinók üzemeltethetnek.

A NAV szerencsejáték-felügyeleti bírságot is kiszabhat, ami az utóbbi időben számos alkalommal meg is történt. Két évvel ezelőtt, 2014-ben hetvenmillió forint büntetés befizetését várta a hatóság, majd 2015-ben további 670 milliós szankcióról született meg a hivatali döntés az engedély nélküli játékoldalak ügyeiben. 2016-ban pedig már az egymilliárdot is túllépte az on­line fogadóoldalakra kiszabott bírságok együttes összege.

Az online sportfogadási piac jellemzőivel az utóbbi időben a hazai igaz­ságszolgáltatásnak is meg kellett ismerkednie, több érintett honlap üzemeltetője ugyanis a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon megtámadta az adóhatóság határozatát. Eddig több mint 160 per vette kezdetét.