A gyógyszerforgalmazó cégek üzletelgetéseinek megnehezítésére Pozsony szigorította a készítmények exportját, ám ezzel magára haragította az Európai Bizottságot.

A szlovákiai gyógyszerhiánnyal kapcsolatos probléma évekre nyúlik vissza. Ennek oka, hogy a gyógyszereket a forgalmazó cégek az állam által meghatározott áron vásárolják meg a gyártóktól, miközben a szlovákiai árak Európában az egyik legalacsonyabbak – írja a hirek.sk.

Egyes forgalmazók ezt úgy használják ki, hogy csupán a gyógyszerek egy részét értékesítik a hazai gyógyszertáraknak, míg a többit külföldön dobják piacra. Előfordul, hogy egyenesen a gyógyszertáraktól vásárolják fel a készítményeket.

Tekintve, hogy a gyógyszerekért jobban fizetnek, mint az egészségbiztosítók és a páciensek, az üzlet mindkét félnek kifizetődő. A külföldön értékesített gyógyszerekért pedig a forgalmazó a szlovákiai kereskedelmi ár két-háromszorosának megfelelő összeget zsebelhet be.

Az Állami Gyógyszer-felügyeleti Intézet adatai szerint tavaly 34 forgalmazó cég 27 országba összesen 4.9 millió doboznyi 1 289 fajta gyógyszert tervezett reexportálni. Az intézet közbeavatkozásának köszönhetően azonban végül 1,7 millió doboznyi 1 216 féle orvosság került kivitelre az országból, ami nagyjából a bejelentett mennyiség harmada.

Az intézet tavaly 27 olyan gyógyszert nevezett meg, amelyek reexportja veszélybe sodorhatta volna piaci előfordulásukat, s ezáltal az egészségügyi ellátást is. Ezen készítményekkel összefüggésben 87 határozatot adott ki, ami több mint 51 ezer doboz gyógyszert érintett. Kivitelüket 14 forgalmazó cégnek tiltotta meg.

Szlovákia módszere az Európai Bizottság ellenállásába ütközött. Az EB szerint Pozsony ezzel korlátozza az áruk szabad mozgását, ami az Európai Unió egyik alapvető pillére. Brüsszel jogszabályi előírások megszegésével vádolja Pozsonyt, s már 2015 márciusában magyarázatot követelt álláspontjára, valamint, hogy bizonyítsa: a szlovák jogszabályok összhangban vannak az uniós joggal.

Az EB által várt jogorvoslat nyilvánvalóan nem történt meg, ezért most azzal fenyegeti Pozsonyt, hogy Brüsszel az Európai Bírósághoz fordul.