Francois Hollande francia államfő megerősítette, hogy Franciaország bezárja legrégebbi atomerőművét az ország keleti részén található Fessenheimben.

A döntésről szóló rendelet „még az idén megjelenik” – mondta a köztársasági elnök a Franciaország energetikai átmenetéről rendezett környezetvédelmi konferencián, de a bezárás időpontját nem jelölte meg. A háromnapos találkozóra abból az alkalomból került sor, hogy New Yorkban több mint 170 ország képviselője aláírta az ENSZ decemberben Párizsban tető alá hozott klímavédelmi egyezményét. 

Francois Hollande megerősítette, hogy a lakossági energiafogyasztásban a nukleáris energia jelenlegi 75 százalékos arányát 50 százalékra kívánja csökkenteni, s „ez azt feltételezi, hogy először is a megújuló energiák arányát még gyorsabban kell növelni”. A megújuló energiák arányát illetően Franciaország jelenleg a 16. helyen áll az európai rangsorban. Franciaország a szélgépekből származó energiatermelést duplájára, napelemes rendszerét pedig háromszorosára kívánja növelni. A fűtés területén a megújuló energiák arányának emelkedését több mint ötven százalékra tervezik. 

Ezzel párhuzamosan a francia energiaóriás, a 85 százalékban állami tulajdonú EDF javaslatot fog tenni egyes atomerőművek bezárására 2018 után, másoknak pedig a meghosszabbítására – mondta a francia elnök. Az EDF javaslata előtt a francia nukleáris hatóság (ASN) véleményezni fogja a francia nukleáris park állapotát, a tanulmány 2018 végére készül el Francois Hollande tájékoztatása szerint. 

„A nukleáris erőművek bezárásáról szóló döntést nem lehet csak úgy rögtönözve meghozni” – hívta fel a figyelmet az államfő. Elmondta, hogy a bezárások egy előre meghatározott menetrend szerint történnek majd, az ott dolgozók, a környezet és a klímavédelemmel kapcsolatos kötelezettségvállalások tiszteletben tartásával. 

A német-svájci-francia határon található fessenheimi atomerőművet illetően „a tárgyalások folyamatban vannak az állam és az EDF között, a bezárás és a kártérítés feltételeiről”, amelyet az államnak kell majd az erőmű részvényeseinek fizetnie (az EDF-en kívül, a német EnBW-nek, valamint a svájci Alpiqnak, Axpónak és BKW-nak) – tette hozzá Francois Hollande. 

Fessenheim a legrégebben üzemelő atomerőmű Franciaországban. A 900 megawattos teljesítményű ikerblokkok 1977-ben kezdték meg a villamosenergia-termelést. Öt évvel ezelőtt a francia nukleáris hatóság (ASN) számos biztonsági elemzést követően jóváhagyta a reaktorblokkok üzemidejének meghosszabbítását tíz évvel. Francois Hollande államfő azóta többször is ígéretet tett arra, hogy Franciaország végleg bezárja a létesítményt. (MTI)