Megszűnhet a gyógyszerhiány a gyógyszertárakban. Egy törvénymódosítással megtiltják a Szlovákiában forgalmazott gyógyszerek re-exportját.

Olyan cégek alakultak korábban, amelyek a gyógyszereket törvényesen felvásárolhatták – írja a hirek.sk.

„Nagyraktárként működtek, de nem a páciensekhez jutott el a gyógyszer, legalábbis nem az országon belül, hanem kivitték azokat” – mondta Brinzik László komáromi gyógyszerész a hirek.sk-nak.

Ezentúl a törvény tiltja a re-exportot, emellett szigorúan követik a gyógyszerek és a gyógyhatású készítmények áramlását az országon belül.

„Ebbe a láncba úgy nyúltak bele, hogy a patikából a gyógyszer, ha nem pácienshez kerül, akkor bizonyos esetekben kerülhet másik patikába vagy vissza a nagyraktárra. Azonban minden mozgást nyilván kell tartani, visszamenőleg öt évet dokumentálni kell” – mondta Brinzik László.

„Több tucat, ha nem több száz olyan cég fog becsukni, amelyek kifejezetten erre specializálódtak. A gyógyszerhiánynak is meg kellene szűnnie, ugyanis a gyártók működését szintén szigorították. Április elejétől ők is kötelesek lesznek ezeket a mozgásokat felügyelni” – tette hozzá a gyógyszerész.

A kiszabható büntetés a gyógyszerekkel kapcsolatos visszaélés és törvénytelen viszonteladás esetén 100 ezertől egymillió euróig terjedhet. Az eddig nehezen beszerezhető gyógyszerek is elérhetővé válnak, a gyógyszerellátás rendszere pedig élénkülhet, hiszen április 1-től a patikában legkésőbb 48 órán belül kötelesek kiadni bármelyik szlovákiai piacon jegyzett készítményt a páciensnek.