Azoknak a gazdáknak, akik Szlovákiában továbbra is fejősteheneket tenyésztenek, minden centet alaposan be kell osztaniuk. A kormánytól egy-egy liter tejhez 5 centes támogatást igényelnek, egyébként tönkremennek.

Mára 468 tejfarm maradt meg Szlovákiában. Az év végéig számuk legalább további százzal csökken, miközben 4 ezer munkahely kerül veszélybe. Több száz farm ugyanis nem írta alá a hosszú távú szerződéseket, ami a végüket jelentheti – írja a hirek.sk.

Szlovákia, amely már a hústermékeket illetően sem önellátó, a jövőben talán a tejtermékeket is kénytelen lesz külföldről behozni. Ez azonban a minőség rovására válhat. Miközben a fogyasztó az alacsony árnak örül, amely a bolti akciók során literenként akár 29 centre is csökkenhet, a farmok az utolsó tartalékaikat is felélik.

A gazdák egyre kevesebb pénzt kapnak a nyerstejért, amely ára már literenkénti 20 centre csökkent. A teheneket azonban állandóan etetni és fejni kell, s ha minderre nem telik, be kell zárni a tejfarmokat.

A kormány kész 43 millió euró értékű gyorssegélyt nyújtani a tejfarmoknak. Arról azonban még mindig nem határoztak, hogy a támogatást mikor is kapják meg a rászoruló gazdák. Robert Fico a múlt hétfőn nyilatkozta, hogy inkább tejre ad pénzt, mint fegyverekre.

Gabriela Matečná mezőgazdasági miniszter a beígért támogatás kapcsán elmondta, hogy ez ügyben tovább tárgyalnak a pénzügyminiszterrel. Konkrétumok a hét folyamán derülhetnek ki.