Többek között a súlyos élelmiszerbiztonsági és élelmiszerhigiéniai szabálytalanságok miatt a Nébih azonnali hatállyal bezáratta a budapesti Kínai Jóízű Éttermet. Ha a vendégek látják, amit az ellenőrök, a jó ízek hiánya lett volna a legkisebb bajuk.

Pergő vakolat, a kosztól elfeketedett falak, piszkos ajtók, ablakok, eszközök és berendezési tárgyak fogadták a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakembereit abban a fővárosi távol-keleti étteremben, ahol éves terv szerint ütemezetten laboratóriumi vizsgálatra szerettek volna élelmiszermintát venni az ellenőrök. Az áldatlan állapotok miatt a mintavétel meghiúsult, és a 14. kerületben, a Hungária körúton található Kínai Jóízű Éttermet azonnal be kellett zárni – közölte a Nébih. (Az étteremben készült képeket megtalálja ITT.)

Az étteremben kosz és rendetlenség uralkodott: a technológiai helyiségekben személyes tárgyakat, a fogyasztótérben szerszámokat tároltak, a zöldség előkészítő helyiségben például hajszárítót, fogkefét és sampont tartottak, a raktárt lakás célra is használták. A személyzeti vécé az alapanyagok tárolására használt folyosóról nyílt, az ajtajáról hiányzott a kilincs. Az üzletben a villanykapcsolók elfeketedésig szennyeződtek. Az étterembe vezető ajtó felett megbontották a falat, amiből csepegett a víz.

A főzőtérben is takarítatlanság uralkodott: a falak, valamint a berendezési tárgyak, a hűtőszekrények, a különböző eszközök és edények egyaránt piszkosak voltak, a mennyezetről több helyen hullott a vakolat. A konyhában és a tálalópultnál a személyzetnek nem volt kézmosási lehetősége. A nyomon követhetetlen alapanyagokat rendezetlenül össze-vissza tárolták: egy helyen lehetett például megtalálni a tojást, a szárazárut és a különböző zöldségeket. A padlón a vegyszeres flakonok mellett étolajat tartottak. A hűtendő termékek sem voltak megfelelően elkülönítve: tisztítatlan gombát, készételt és műanyag vödörben áztatott rizstésztát tároltak ugyan abban a hűtőszekrényben.

Az alapanyagok, a helyben készült félkész- és készételek fagyasztása során sem biztosították a nyomon követhetőséget, a termékek nagy része azonosíthatatlan volt, de lejárt termékeket is találtak az ellenőrök. A Nébih szakemberei 38 tételt, 135 kilogramm nem nyomon követhető alapanyagot, félkész- és készterméket vontak ki a forgalomból. Emellett azonnali hatállyal felfüggesztették az étterem működését. Az eljárás folyamatban van, a vállalkozás több százezer forintos bírságra számíthat. Az étterem csak a hibák kijavítása, a dolgozók élelmiszerbiztonsági oktatása és a megismételt, eredményes hatósági szemle alapján nyithat újra.

A Kínai Jóízű Étteremmel nem csak a Nébih ellenőrei, hanem a vendégek sem voltak mindig elégedettek, legalábbis erről tanúskodnak az étterem Facebook-oldalán található legfrissebb vélemények. Például: “Hát ami itt van kaja az egy hányás 14 éve vagyok szakács de ezt a kínai összehányom akármi undorító a csirke száraz szósz rajta semmi hát neis haragudjatok de ha ezt ti kajának mondjátok akkor grat de innen többet nem rendelünk és másnak sem ajánlom ha nem szeretne behányni.”

Vagy egy másik: “A Sertéshússal töltött táskákon mi ez a szörnyű ecetes lötty? Ez Önöknél az édes öntet ami csíp egy picit? Borzasztó! Az édes kókuszgolyó textúrája is katasztrofális, nyúlik-málik, tapad. Ehetetlen. A szikkadt szezámos csirkehúsról nem is beszélve. A marlenka nem volt száraz. öröm-öröm boldogság! Mindezt komolyan 3060 Forintért? Vicc kategória!”