Súlyos higiéniai problémák és a nyilvántartás teljes hiánya miatt azonnali hatállyal bezárt egy fővárosi péküzemet a Nébih, az ellenőrzés során több mint egy tonna pitát is kivontak a forgalomból.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hétfői közleménye szerint az üzemben a falakat, a padozatot, az ajtókat és a berendezési tárgyakat vastagon, nagy felületen ellepte a penész. Az épület takarítatlan volt, a padlót egérürülék és eldobott cigarettacsikkek borították. Az ellenőrök döglött és élő egereket is találtak a helyiségekben. 

Az üzemben kizárólag pitát gyártottak, amit a tulajdonos nyilatkozata szerint vendéglátóhelyeknek értékesítettek, de más kötelező adatokhoz hasonlóan erről sem vezettek nyilvántartást. A Nébih szakemberei a helyszínen több mint egy tonna készterméket foglaltak le, valamint az üzem működését azonnali hatállyal megtiltották.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal a foglalkoztatottak bejelentését is vizsgálta, de itt sem volt minden rendben, kilencből hármat egyáltalán nem, egy alkalmazottat pedig késve jelentett be a vállalkozás. Az ügyben mindkét hatóság részéről milliós nagyságrendű bírság kiszabása várható – közölték.