A közintézmények bürokráciájának visszaszorítását célozza a román kabinet által kidolgozott sürgősségi kormányrendelet-tervezet. Megszüntetnének a hitelesített másolatot és a bélyegilletéket, lehetővé tennék az adók és a különböző bírságok online kifizetését.

A kormány által kidolgozott dokumentum szépséghibája, hogy egyes előírások csak a központi közigazgatási intézményekre vonatkoznak: a javaslat szerint azokban a hivatalokban, ahol lehetőség van beszkennelni vagy elektronikus formában nyilvántartásba venni például a személyi igazolványt, eltörölnék a papírlapú másolat kötelező érvényű benyújtását – írja a kronika.ro.

A közintézményekben „csökkenteni kell azoknak a helyzeteknek a számát”, amikor a szolgáltatást igénylő állampolgárnak hitelesített másolatot kell benyújtania, ehelyett elég lesz, ha saját felelősségre megfogalmaz egy nyilatkozatot, vagy az egyszerű másolat mellett bemutatja az eredeti okiratot.

A központi közigazgatási hivataloknak ezenkívül 2018 végéig korszerűsíteniük kell technikai felszereltségüket, hogy az intézmények összekapcsolhassák elektronikus rendszereiket, megkönnyítve ezzel a nyilvántartások közötti átjárást.

A tervezet egy másik előírása már a helyi közintézményekre is vonatkozik: eszerint ugyancsak 2018 végétől biztosítaniuk kell a polgárok számára, hogy bankkártyával vagy online fizethessék ki az adókat, illetékeket és bírságokat, ezért pedig nem számolhatnak fel pluszköltséget.

A kormányrendelet hatályba lépése után ugyanakkor a hivataloknak lehetőleg elektronikus formában – saját honlapjukon vagy e-mailben – kell közölniük a szükséges tudnivalókat a szolgáltatásokat igénylő polgárokkal, amennyiben ők is beleegyeznek ebbe, ehhez szintén szükség van az informatikai rendszerek fejlesztésére. Az előírás többek között az űrlapokra és a benyújtandó kérvények modelljére vonatkozik, ezeket letölthető formában kell közzétenni az interneten.

Egy másik kedvező előírás, hogy több eljárás kapcsán eltörölnék a bélyegilletéket: nem kellene kifizetniük a sarcot például az erkölcsi bizonylatot igénylőknek, valamint a jogosítvány megszerzését célzó autóvezetői vizsgára készülőknek.