A harmadik negyedévivel megegyező szinten, 1,8 százalékon maradt a betöltetlen álláshelyek aránya 2016 negyedik negyedévében az Európai Unióban – jelentette hétfőn az Eurostat.

Egy évvel korábban, 2015. október–decemberben 1,7 százalék volt a ráta (a betöltetlen álláshelyek és az összes – vagyis a betöltött és a betöltetlen – álláshely számának hányadosa).

A negyedik negyedévben az unió egészében a betöltetlen álláshelyek aránya az iparban és az építőiparban 1,4, a szolgáltató szektorban 2,1 százalékos volt, az előbbi 0,2, az utóbbi adat 0,1 százalékponttal haladja meg az egy évvel korábbit.

A betöltetlen álláshelyek aránya az Eurostatot tájékoztató tagállamok közül Csehországban volt a legmagasabb a negyedik negyedévben (3,0 százalék), megelőzve Belgiumot (2,9 százalék), Németországot (2,6 százalék) és az Egyesült Királyságot (2,5 százalék). Alig volt betöltetlen álláshely ugyanakkor Görögországban (0,3 százalék), Cipruson (0,6 százalék), valamint Portugáliában, Spanyolországban és Lengyelországban (mindhárom 0,7 százalék). 2015 második negyedévéhez képest a betöltetlen álláshelyek aránya 23 tagállamban nőtt, négyben változatlan maradt, egyedül Cipruson csökkent.

Magyarországon a tavalyi negyedik negyedévben 1,9 százalékos volt a betöltetlen álláshelyek aránya, 0,3 százalékponttal magasabb, mint egy évvel korábban és ugyanannyi, mint a harmadik negyedévben. Az iparban és az építőiparban együttvéve a ráta a harmadik negyedévi 2,3 százalékról 2,1 százalékra csökkent, a szolgáltató szektorban a harmadik negyedévivel azonos, 1,9 százalékos volt a mutató.