A 2015. utolsó negyedévi 1,7 százalékról az idei első negyedévben 1,8 százalékra nőtt a betöltetlen álláshelyek aránya az Európai Unióban – jelentette hétfőn az Eurostat.

Egy évvel korábban, 2015. január–márciusban is 1,7 százalék volt a ráta (a betöltetlen álláshelyek és az összes – vagyis a betöltött és a betöltetlen – álláshely számának hányadosa).

Az első negyedévben az unió egészében a betöltetlen álláshelyek aránya az iparban és az építőiparban 1,4, a szolgáltató szektorban 2,1 százalékos volt, az előbbi adat 0,2, az utóbbi 0,1 százalékponttal haladja meg az egy évvel korábbit.

A betöltetlen álláshelyek aránya az Eurostatot tájékoztató tagállamok közül Belgiumban volt a legmagasabb (2,6 százalék), megelőzve Csehországot, Németországot és Svédországot (mind 2,5 százalék). Alig volt betöltetlen álláshely ugyanakkor Görögországban (0,2 százalék, 2015. negyedik negyedévi adat), de Spanyolországban és Portugáliában sem volt túl sok (0,7 százalék).

2015 első negyedévéhez képest a betöltetlen álláshelyek aránya 20 tagállamban nőtt, háromban változatlan maradt, háromban pedig (Görögországban, Írországban és Cipruson) csökkent.

Magyarországon az idei első negyedévben 1,8 százalékos volt a betöltetlen álláshelyek aránya, 0,3 százalékponttal magasabb, mint egy évvel korábban. Az iparban és az építőiparban együttvéve a ráta a 2015 első negyedévi 1,5 százalékról 2,0 százalékra, a szolgáltató szektorban 1,3 százalékról 1,7 százalékra emelkedett.