A harmadik negyedévi 1,6 százalékról 2015 utolsó három hónapjában 1,7 százalékra emelkedett a betöltetlen álláshelyek aránya az Európai Unióban – jelentette pénteken az Eurostat.

Az unió egészében a betöltetlen álláshelyek aránya az iparban és az építőiparban 1,2, a szolgáltatások területén 2,0 százalékos volt. A legmagasabb, 2,6 százalékos rátát Németországban és az Egyesült Királyságban regisztrálták, Csehország mutatója 2,4, Belgiumé 2,2 százalékos volt. Az összes (betöltött és betöltetlen) álláshelyhez viszonyítva a legkevesebb betöltetlen álláshely Lengyelországban (0,6 százalék), Spanyolországban és Portugáliában (mindkettő 0,6 százalék) volt.

2014 negyedik negyedévéhez képest a ráta az Eurostatot tájékoztató tagállamok közül húszban emelkedett (a legnagyobb mértékben, 0,8 százalékponttal Csehországban), négyben stagnált és kettőben (Máltán és Észtországban) csökkent.

Magyarországon 2015 negyedik negyedévében az összes álláshely 1,6 százaléka volt betöltetlen, ez megegyezik az eurózóna-beli átlagos, illetve az osztrák rátával.