Pályázatot írt ki a Buda-Cash Brókerház, Quaestor Értékpapír és Hungária Értékpapír tulajdonában lévő BÉT-részvényekre a brókercégeket felszámoló PSFN.

Értékesíti a felszámoló a Buda-Cash Brókerház, Quaestor Értékpapír és Hungária Értékpapír tulajdonában lévő, a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) által kibocsátott részvényeket. Összesen csaknem 103 ezer értékpapírról van szó, amelyek a BÉT alaptőkéjének 1,9 százalékát teszik ki. 

A Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. (PSFN) a honlapján tette közzé a nyilvános ajánlattételi felhívásokat, amelyekre február 3-ig várja az ajánlatokat. A szerződések megkötésre február 22-ig kerül sor.

A három brókercég közül a legtöbb BÉT-részvénnyel a Quaestor Értékpapír rendelkezik, a tulajdonában lévő 65 124 darab részvény 1,2 százaléknyi részesedést jelent, és névértéken 6 millió 512 ezer 400 forintot ér. Az ajánlattevőknek ajánlati biztosítékként 20 millió forintot kell megfizetniük. 

A Hungária Értékpapír tulajdonában 32 878 darab, névértéken 3 millió 287 ezer 800 forint értékű BÉT-részvény van. Az ajánlati biztosíték ezekre 7 millió forint. A Buda-Cash 4842 darab, 484 200 forint névértékű BÉT-részvénnyel rendelkezik. Ezek esetében kétmillió forint ajánlati biztosítékot kell megfizetni, mely a vételárba beleszámít, illetve visszafizetik annak, akinek az ajánlatát nem fogadják el. 

A benyújtott pályázatok értékelése során elsődleges szempont a megajánlott vételár összege. Az értékesítések lebonyolításával az Equilor Befektetési Zrt.-t bízta meg a PSFN mindhárom társaság esetében.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2015. november végén lett a Budapesti Értéktőzsde 75,75 százalékos tulajdonosa. Az MNB a Wiener Börse leánycége, a CEESEG AG és az Österreichische Kontrollbank összesen 68,8 százalékos részesedését vásárolta meg, részvényeként 3550 forintért, azaz a teljes csomagért 13,2 milliárd forintot fizetett.