A sok, de rossz minőségű idei gabonatermés, valamint a munkaerő-elvándorlás megállítása miatt béremelésre kényszerülő sütőipar miatt idén drágulhat a kenyér.

Hiába alacsonyak idén a gabonaárak, mégis drágulhat a kenyér – írja a Népszava. Raskó György agrárközgazdász szerint a rekord közeli termés miatt zuhanó gabonaárakkal nehezen lenne indokolható a gabonaalapú élelmiszertermékek árának idei emelése. Inkább az a baj, hogy az idei búza alig harmada felel meg a malmi minőségnek, kétharmada takarmánynak való és nagyon régen nem volt ilyen rossz ez az arány.

Pótsa Zsófia, a Gabonaszövetség főtitkára a lapnak elmondta: a liszt árcsökkenésének az szab gátat, hogy a malomipar már évek óta veszteséges. Idén is tönkrement már egy jelentős cég. A búza árzuhanásával legalább utolérhetik magukat a malomipari cégek, éppen ezért nem lenne kívánatos a lisztárakat letörő akció.

A cikk szerint a sütőiparban a kenyér árának kényszerű emelését fontolgatják. Évek óta 0-2 százalék közötti eredménnyel dolgoznak a pékségek, amiből képtelenség fejleszteni, bért emelni. A szakma már hosszabb ideje a kenyér áfájának 18 százalékról 5 százalékra csökkentését szorgalmazza. Mára 2500-3000 szakember hiányzik az ágazatból, mert a jelentős részben minimálbéren foglalkoztatott sütőipari munkavállalók inkább külföldre mennek dolgozni.