Az Európai Unió 16. évüket betöltött lakosainak 13 százaléka nem engedheti meg magának, hogy a barátokkal/családdal (rokonokkal) egy ital vagy közös étkezés alkalmával havonta legalább egyszer találkozzon – olvasható az Eurostat friss kiadványában.

Az anyagi nélkülözésnek ezt az aspektusát vizsgálva a legjobb mutatókkal Finnország, Dánia, Hollandia és Csehország büszkélkedhet, ahol (2014-ben) 4 százalék alatt volt azoknak az aránya, akik nem engedhették meg maguknak, hogy a barátokkal/rokonokkal egy ital vagy közös étkezés alkalmával havonta legalább egyszer találkozzanak. Magyarországon ez a ráta az egész unióban a legmagasabb (36,5 százalék), majd Románia (35,7 százalék) és Bulgária (30,0 százalék) következik.

Az Eurostat adatai szerint a magyar fiatalok körében a szóban forgó arány magasabb az átlagnál (40,0 százalék), a legalább 65 éves korosztályban ugyanakkor „mindössze” 28,4 százalék. Romániában a helyzet fordított: keleti szomszédunknál a fiatalok 37,6, míg az idősebbek 43 százaléka érintett.

Nem áll jól Magyarország akkor sem, amikor a szabadidős tevékenységekben (sport, mozi, koncert stb.) való rendszeres részvétel kerül szóba. Ezt a „luxust” az EU lakosságának 17,8 százaléka nem engedheti meg magának – a magyaroknak viszont 32,4 százaléka, aminél csupán Bulgária (37,5 százalék) és Litvánia (35,2 százalék) mutatója gyengébb. Ebben a tekintetben a „leggazdagabb” ország Finnország (3,2 százalék), Luxemburg (4,0 százalék) és Svédország (4,2 százalék) – ebben a három tagállamban mértek 5 százaléknál kisebb „érintettséget”.