Az Európai Unióban betiltott gyógyszer hatóanyagot, szibutramint tartalmaznak azok a fogyókúrás céllal értékesített teák és kapszulák, amelyeket bárki megvásárolhat az internetről.

Az egészségre ártalmas, nem engedélyezett összetevőt is tartalmazó fogyasztó teákat és kapszulákat lehet rendelni internetes webáruházakban és a Facebook-on – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-Biztonsági Hivatal (Nébih), amely az uniós tagállamok gyorsriasztási rendszerén (RASFF) kapta a hírt.

A holland élelmiszerbiztonsági hivatal által közölt információk alapján olyan bolgár eredetű, gyógynövény tartalmú, fogyasztó hatású étrend kiegészítőt (az Emtea, a Niva detox és Irem natural nevű fogyasztó teák illetve kapszulák) hoztak forgalomba az interneten, amely nem engedélyezett összetevőt, valószínűleg szibutramint tartalmaz.

A szibutramin az Európai Unióban betiltott gyógyszer hatóanyag, az „egészséges” emberek 10-30 százalékában szédülést, álmatlanságot, szájszárazságot, magas pulzusszámot, magas vérnyomást, hányingert, szédülést és különböző szívproblémákat okozhat már 10 -30 mg/nap fogyasztás esetén. Az előzetes vizsgálat szerint az étrend kiegészítőből ajánlott napi adag 15,5 mg szibutramint tartalmaz. A hír alapján lehetségesnek tartják, hogy egy fiatal nő a fogyókúrás tea fogyasztása miatt hunyt el.