A Budapesti Békéltető Testület pályázatot hirdet Magyarország valamennyi általános- és középfokú oktatási intézménye számára, valamint tanulóik és pedagógusaik részére, „Békéltető suli kicsiknek, nagyoknak!” címmel.

Ma Magyarországon a fiatalok nem ismerik kellőképpen a békéltetést és a békéltető testületek által kínált ingyenes, gyors eljárás előnyeit, azt sokszor keverik akár egy bírósági tárgyalással is. Holott a testületek már 1999. óta teszik a dolgukat azért, hogy a fogyasztó és vállalkozás közötti viták mindkét fél megelégedésére záruljanak le, elkerülve a peres utat.

Egyúttal a mai napig az is sokszor előfordul, hogy az érdeklődők összekeverik a békéltető testületeket a fogyasztóvédelmi hatósággal, nincsenek azzal tisztában, hogy utóbbi – bizonyos kivételektől eltekintve – nem dönthet az egyedi fogyasztói vitás ügyekben – hangsúlyozzák a Budapesti Békéltető Testület szakemberei.

A testület célja ezért a pályázattal az, hogy a koruk folytán speciálisan védendő fogyasztónak minősülő fiatalok megismerjék a testületeket, az eljárással kapcsolatos alapvető tudnivalókat. Ezáltal tisztában lesznek alapvető jogérvényesítési lehetőségeikkel és azzal, mit kell tenniük, hova kell fordulniuk, ha a vállalkozás elutasította panaszukat.

Ugyancsak fel kívánják hívni a pedagógusok figyelmét a békéltetés jelentőségére, megadva számukra a lehetőséget és egyúttal a segítséget ahhoz, hogy diákjaik körében ösztönözzék a tudatos fogyasztói magatartás elterjesztését.

A „Békéltető suli kicsiknek, nagyoknak!” c. pályázat részletes felhívása ide kattintva tekinthető meg.