Lezárult a Hungarian Startup University Program (HSUP) az ELTE-n: a programban közel 180 egyetemista vett részt, az ötletek kidolgozását számos egyetemi programmal segítette az intézményi HSUP csapat, a legjobbakkal már tárgyalnak a lehetséges befektetők.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által életre hívott és a Nemzeti Innovációs Ügynökség szervezésében zajló Hungarian Startup University Program (HSUP) az ország első online egyetemi startup képzése, célja az egyetemisták megismertetése a modern vállalkozói ismeretekkel. Az ELTE a kezdetek óta a program aktív résztvevője.

A HSUP első félévét közel 180 ELTE-s hallgató fejezte be, döntő többségük alapszakos egyetemistaként. Az első félév végén az egyetem szakmai zsűrije kiválasztotta azt a tíz ötletgazdát, akik ösztöndíjjal dolgozhattak tovább vállalkozási ötletükön a második félévben. Az ELTE-s csapatvezetők fontosnak tartották a szakmai network korai kiépítését, így nemcsak saját intézményükből, hanem további nyolc egyetemről választottak csapattagokat, 64 ELTE-s hallgató más egyetemek csapataiban vállalt aktív szerepet, 19-en pedig egyéni úton végezték el a második félévet.

Az ELTE-s ötletgazdák többek között a fenntarthatóságra, a mesterséges intelligencia használatára, valamint közösségépítő- és vállalkozástámogató platformok fejlesztésére fókuszáltak. A Nemzeti Innovációs Ügynökség által biztosított mentori segítségen túl az ELTE számos saját kezdeményezéssel is támogatta a csapatokat.

A program zárásaként rendezett június 15-i Introduction Day-en öt ELTE-s csapat vett részt. A júliusi EFOTT keretében megrendezett Demo Day-en az ország legjobb HSUP-csapatai mutatkozhattak be az innovációs ökoszisztéma szereplői, inkubátorok és befektetők előtt. A rangos eseményre idén két ELTE-s csapat – a Cyclosec és a Komposztfarm – kapott meghívást, a zsűri mindkét projektet szakmai támogatásra érdemesnek találta, így a csapatok hamarosan felvehetik a befektetőkkel a kapcsolatot.

A Cyclosec (ötletgazda: Bucsai László, ELTE Informatikai Kar) GPS funkcióval ellátott, biciklibe rejthető eszközének és a hozzá tartozó applikációnak segítségével bárki bármikor megtekintheti kerékpárja pontos helyadatait, emellett élvezheti az applikáció egyéb funkcióit is.

A Komposztfarm projekt (ötletgazda: Herbák Mihály, ELTE Társadalomtudományi Kar) az emberi fogyasztásra nem alkalmas élelmiszerhulladékok újrahasznosítását célozza.

(Forrás: MTI)