A magyarok 13 százaléka „vállalna be” nagyobb kockázattal járó befektetési portfóliót – derül ki a Groupama Biztosító és az NRC Marketingkutató és Tanácsadó Kft. felméréséből.

Az országos reprezentatív mintán idén januárban végzett kutatás eredménye szerint a magyarok 55 százaléka hosszú távú megtakarításai során mindenképpen biztonságos portfoliót választana magának. Ezen belül is különösen a férfiak szeretik biztonságban tudni megtakarításaikat: 63 százalékuk mérsékelt kockázatot sem hajlandó vállalni.

Középutas, mérsékelt kockázattal járó megtakarításokra csak minden 3. magyar mutatkozik nyitottnak. Alapvetően a felsőfokú végzettségűek körében (46 százalék) népszerű ez a befektetői megközelítés, és különösen a 30–39 évesekre (39 százalék) jellemző. Óriásit zuhan a lelkesedés viszont a magasabb hozamot biztosító, de nagyobb kockázattal járó portfoliók iránt. Ilyet az emberek mindössze 13 százaléka vállalna be hosszú távú befektetésként. Fele részük kérne – akár plusz díj ellenében – befektetéseit védő kiegészítő szolgáltatást, az esetleges veszteségek minimalizálása érdekében.