A román korrupcióellenes ügyészség (DNA) kérésének helyt adva október közepéig befagyasztotta a román Carpatica biztosító ellen kezdeményezett csődeljárást a legfelső bíróság.

Az Ilie Carabulea üzletember által ellenőrzött – a nagyszebeni Atlassib többségi tulajdonában lévő – Carpatica működési engedélyét július végén vonta be a román pénzügyi felügyelet (ASF), miután a részvényesek nem tettek eleget a 100 millió eurós feltőkésítési felszólításnak.

A tavalyi évet 200 millió lejes (1,4 milliárd forint) veszteséggel záró cégnek alig 5,1 millió eurónyi tőkéje maradt, miközben évi 130 millió euró értékben kötött biztosításokat.

A DNA azért kérte a bíróságtól, hogy ne hagyja még jóvá a csődeljárás beindítását, mert a biztosító ellen megvesztegetés gyanújával büntetőper van folyamatban (első fokon a társaságra 600 ezer lejes bírságot szabtak ki), de ha a céget a jogerős ítélet előtt felszámolják, akkor már nem lehet büntetőjogi felelősségre vonni.

A Carpatica körüli korrupciós ügy miatt 2014-ben – a főrészvényes Carabulea mellett – az ASF akkori elnöke, Dan Radu Rusanu is rács mögé került, akit azzal gyanúsítanak, hogy befolyásával visszaélve törvénytelenül védte a biztosító érdekeit.

A Carpatica ügyfeleit az állami garanciaalapból kárpótolják majd a román törvények által megszabott legfeljebb 100 ezer eurós mértékben. Becslések szerint a garanciaalapnak 650 millió lejbe kerül majd a Carpatica csődje. A cég portfóliójának 90 százalékát a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások tették ki. A Carpaticánál mintegy 26 ezer kárigény vár rendezésre átlagosan 1500 eurós értékben. (MTI)