A Duna fővárosai – Bécs, Budapest – Párhuzamos városképek 1850-1920 címmel nyílt kiállítás szerdán a Várkert Bazárban, ahol mintegy 300 korabeli fotón a két főváros urbanisztikai fejlődésének egyes állomásait láthatja közönség.

A Várkert Bazár Déli palotájában berendezett tárlat képei tavaly áprilistól júliusig a bécsi Ringturm építészeti galériában voltak láthatók – idézte fel Tarlós István, Budapest főpolgármestere a megnyitón.

A főpolgármester bejelentette, hogy Michael Haupl bécsi főpolgármesterrel megegyeztek a két város kapcsolatainak és a Duna szerepének erősítéséről.

A bemutatónak külön aktualitást ad, hogy 2015-ben ünnepelték a bécsi Ringstrasse kiépítésének 150. évfordulóját – fejtette ki Bécs főpolgármestere. Michael Haupl a Ringstrasse jubileumára emlékezve felidézte a mostani Bécs kialakulásának társadalmi és építészeti történetét.

Beszélt arról is, hogy mindez a város és a polgárság gyors ütemű fejlődését eredményezte. A múltbeli fejlesztési tapasztalatok mindkét főváros esetében felhasználhatók a jövőre nézve is.

A 75 tablóba rendezett anyag mélységében és mennyiségében is egyedülálló, hiszen a két város urbanisztikai párhuzamosságainak szisztematikus összevetésére ilyen módon korábban még senki nem vállalkozott. A kiállítás a nagyvárossá válás folyamatába nyújt betekintést 150 képpár segítségével.

A kiállítás május 29-ig látogatható a Várkert Bazárban.